Foto: PRESSHDZ podržava provođenje fiskalne discipline, naplatu potraživanja i kažnjavanje prekršitelja, ali nedopustivim smatra da se tim metodama kažnjavaju gosti jer će to imati teške posljedice za hrvatski turizam, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u središnjici stranke.

O provođenju fiskalizacije u ugostiteljsko-turističkim objektima govorili su potpredsjednica HDZ-ova Odbora za financije Hrvojka Bačić, saborska zastupnica i gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev i predsjednik stranačkog Odbora za turizam i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli.

“HDZ se zalaže za uvođenje financijske discipline u svim sferama društvenog života i u poreznoj politici, ali je upitna politika kažnjavanja koja se primjenjuje. Ona mora biti razmjerna počinjenom prekršaju, jer nije svejedno radi li se o deset kuna viška u blagajni ili stotini tisuća kuna”, kazala je Bačić.

[infopunkt 7057 2]

Upozorila je kako se, iako zakoni propisuju nekoliko kategorija kaznenih odredbi, najčešće na vrhuncu turističke sezone pribjegava najrepresivnijoj odredbi – zatvaranju hotela i kafića. To šteti reputaciji Hrvatske i dovodi do slabijeg punjenja državnog proračuna, ocijenila je. “Moraju postojati mehanizmi kojima se prati i regulira poslovanje i otkrivaju nepravilnosti svih privrednih subjekata.Ako ih nema, treba donijeti nove zakone”, kazala je Bačić.

Juričev-Martinčev nedopustivim smatra da se gosti, koji su uplatili svoj boravak, izbacuje iz hotela na 40 stupnjeva Celzija, čime se stvara negativni turistički image. “Taj gost, kao i turistička agencija preko koje je došao, više nikada neće doći u Hrvatsku”, kazala je. Dodala je i da se nitko ne brine što je s turističkim djelatnicima koji zatvaranjem objekata ostaju bez posla.

Napominjući kako se Hrvatska godinama trudila gostima ponuditi kvalitetnu turističku ponudu, Juričev-Martinčev smatra kako sada gost ne zna što može dobiti dođe li u Hrvatsku – možda crvene trake i kofere pred vratima hotela. “Nije dobro da se gosta kažnjava tim metodama”, naglasila je.

[infopunkt 7057 3]

Napominjući kako u tijeku turističke sezone nije dobro da se Hrvatska turistička zajednica (HTZ) bavi kadrovskim pitanjima, Cappelli je upozorio da se još ne zna kako će se riješiti pitanje viza za turiste iz Rusije, kojih će, kako je rekao, ove godina biti 50 posto manje.

[infopunkt 7057 4]

Upozorio je i da se već ovih dana sa stranim turooperatorima trebaju dogovarati aranžmani za 2014. godinu, ali se u HTZ-u time ne bave. “Što ministarstvo turizma i HTZ rade u pripremi iduće turističke sezone i riješavanju problema vezanih uz sadašnje negativne događaje”, upitao je Cappelli.

Infopunkt.tv/Hina