140901_maraton Vukovar Srebrenica (22)

Gradonačelnik Milan Bandić jučer je primio predstavnike  nedavno održanog III. Ultramaratona Vukovar – Srebrenica, Kemala Bukvića, Sandia Planinčića i Ekrema Bećirovića iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba te maratonca Duška Štrbca. 
Cilj maratona je otrgnuti od zaborava žrtve srebreničkog genocida te podsjetiti javnost na sve nevino stradale u posljednjem ratu. “Ovime simbolično povezujemo Ovčaru i Potočare, dva najveća ratna stratišta u Hrvatskoj i BiH, odnosno grad žrtvu na početku i grad žrtvu na kraju rata, izjavio je na prijemu u Gradskoj upravi predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Kemal Bukvić.

Zahvalivši gostima što odaju počast svim žrtvama rata, gradonačelnik je podsjetio kako je važno oprostiti, ali ne i zaboraviti. “Moramo okrenuti novu stranicu povijesti i nastojati živjeti u skladu s narodima koji nas okružuju. Budućnost naše djece i nas moramo graditi na sjećanjima na one koji su dali svoj život, a nama ga omogućili”, dodao je zagrebački gradonačelnik.

Ovogodišnji srpanjski maraton pretrčala su četvorica maratonaca u duljini od ukupno 227 km, a mnogi su im se pridružili u nekoj od pet dionica. Svim maratoncima koji sljedeće godine istrče cijeli maraton gradonačelnik Bandić obećao je Medalju Grada Zagreba.