korupcija, ilustracijaGrađani su skloni davati mito u vrijednosti do 500 kuna kako bi za sebe ishodili neke privilegije u javnom sektoru, pokazalo je istraživanje “Anketno ispitivanje kućanstava o korupciji i drugim oblicima kriminala u Hrvatskoj”.

Istraživanje je provedeno u okviru međunarodnog projekta “Anketa o korištenju javnih usluga i poštenju u javnim službama u zemljama Zapadnog Balkana u 2010.” za Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), a nacionalni partner u Hrvatskoj bio je zagrebački Ekonomski institut. Rezultate istraživanja, provedenog u srpnju 2010. u Novinarskom domu predstavila je danas voditeljica projekta dr. Jelena Budak.

Mitom do zapošljavanja u javnom sektoru

Od ukupno 3005 ispitanika u godinu dana, od srpnja 2009. do srpnja 2010., 87 posto građana imalo je kontakt s barem jednim djelatnikom javnog sektora, od kojih je njih 11 posto navelo da su nekom javnom službeniku dali poklon, učinili protuuslugu ili dali novac, rekla je Budak te je naglasila kako je većina spremna dati mito u svrhu zapošljavanja u javnom sektoru što kao posljedicu ima, smatra Budak, neučinkovitost javnog sektora.

Kad je riječ o školstvu, građani su zadovoljni radom nastavnika i profesora i nisu tolerantni po pitanju korupcije u ovom javnom sektoru jer bi ono narušilo integritet obrazovanja, s druge strane, nastavila je Budak, skloni smo dati mito policajcu kako bi izbjegli plaćanje kazne ili dobivanje kaznenih bodova, no to se, drži Budak, u proteklih godinu dana ipak promijenilo jer je Ministarstvu unutarnjih poslova pročistilo svoje redove.

Stvarnih iskustava građana s korupcijom i političarima nema stoga se u provedenom istraživanju mjerila razina percepcije koja se pokazala visokom te građani smatraju da političari zloupotrebljavaju ovlasti, posebno na lokalnim razinama, objasnila je Budak.

U usporedbi s državama regije dosta dobro stojimo, istaknula je Budak i kao primjer navela izostanak podmićivanja carinika i službenika u katastarskom uredu. Ipak, po nečemu smo slični sa susjedima, a to je darivanje liječnika i medicinskih sestara, zaključila je Budak. (www.infopunkt.tv)

Budak: Uzeti su u obzir i pokloni male vrijednosti

[infopunkt 3108&video=02 nolink]

Zabrinjavajuće mito u javnom sektoru

[infopunkt 3108&video=03 nolink]

Regija ima slično korupcijsko iskustvo

[infopunkt 3108&video=04 nolink]

Pokušaji podmićivanja policajaca

[infopunkt 3108&video=05 nolink]

Percepcija korumpiranosti političara

[infopunkt 3108&video=06 nolink]