Početna Moj Zagreb Novosti Gimnazija ili strukovna škola – pitanje je sad

Gimnazija ili strukovna škola – pitanje je sad

Autor:
Katarina Butković
[email protected]

Dojdi osmaš... (foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)– Tko bi tu bio pametan, pa tu je 60-ak srednjih škola, a ja samo mislim kako da ispravim matematiku – govorio je Igor noseći pune ruke brošura koje će doma prelistati.

To je jedino što su budući srednjoškolci i mogli učiniti, jer ovogodišnja, sedma akcija “Dojdi osmaš, Zagreb te zove” bila je bogata ponudama više nego ikad. Osim mnoštva kataloga s uputama, neke su škole nudile i svoje proizvode, a na pozornici su prikazivane modne revije, uz pjesmu i svirku nekih budućih zvijezda. Cilj je bio pomoći osmašima da odaberu školu koja im najviše odgovara, ali i privući najbolje učenike u svoje klupe. Da odaberu najbolje, osmašima je poželio i gradonačelnik Milan Bandić, koji ih svake godine posjeti na Trgu bana Jelačića.

Fer odnosi u XVIII. gimnaziji
Književnik i profesor Zoran Ferić strpljivo je osmašima odgovarao na sva pitanja vezana uz XVIII. gimnaziju.
– Što im govorite?
– Kažem im da naša škola ima kvalitetne programe, da u njoj vladaju fer odnosi prema djeci i roditeljima, da nema nasilja, da putujemo itd.

Većina osmaša vrzmala se oko gimnazijskih štandova, dok su ih đaci strukovnih škola uvjeravali da je bolje odmah imati kruh u rukama. Slične upute stizale su i sa štanda gradske komore, koja ih je upućivala na 60 obrtničkih zanimanja bez kojih Zagreb ne može. Umjetničke škole pokazivale su dizajnirane predmete, od šalica do haljina, a privatne škole tvrdile da je najbolje baš u njima, jer su razredi mali i svakom se učeniku pristupa individualno.

Stipendije za sva obrtnička zanimanja

predstavljanje obrtničkih zanimanja (foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Rozana Filipović Baljak, rukovoditeljica Ureda za obrazovanje u Obrtničkoj Komori Zagreb, te Ana Rašić, suradnica za obrazovanje, promovirale su šezdesetak obrtničkih zanimanja bez kojih ne može funkcionirati ni jedna ustanova u gradu jer, kako kažu, u svakoj kući moraju biti ispravne elektroinstalacije, grijanje, telefoni itd. Komora se bori da te trogodišnje škole, s mogućnošću napredovanja do majstorskog ispita, steknu još jedno pravo – polaganje državne mature.

Svi osmaši koji izaberu obrtnička zanimanja, a posebno industrijsko-strojarsko i graditeljsko usmjerenje, imat će pravo na stipendiju i brzo uključivanje u procese rada.

Učenike zanimaju i privatne škole

predstavljanje privatnih škola (foto Siniša Kosić /Medijska mreža)Veliko je bilo zanimanje i za privatne škole. Na štandu Jezično–informatičke gimnazije Svijet i Privatne ekonomsko-informatičke škole bila je gužva. Ravnateljice Marija Šarić i Ana Pinjušić s učenicima osmašima su opisivale prednosti tih škola: imaju male razrede i svakom učeniku poklanjaju punu pozornost, a u školi vladaju prijateljski odnosi.

Teži predmeti se rade s profesorima i poslije nastave, pa kod kuće nema puno učenja. Imaju i terensku te projektnu nastavu. Idu i na izlete, a dva su čak uračunata u cijenu nastave.

Akciji se odazvalo više od 11.000 osmaša

Damir Brčić, profesor grafičkog dizajna i akademski slikar, jedan je od organizatora akcije “Dojdi osmaš, Zagreb te zove”.

prof. Damir Brčić (foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)– Akcija od početka opravdava svoje postojanje. Djeca dolaze sama, s roditeljima ili nastavnicima i informiraju se o željenoj školi, ali i zanimanjima ako biraju strukovne škole. Na štandovima ih čekaju stariji srednjoškolci i profesori koji su spremni odgovoriti na svako pitanje, tako da se već tad razbijaju možebitne predrasude i strahovi. Bilo ih je oko osam tisuća iz Zagreba i tri i pol tisuće iz Zagrebačke županije. Dobro bi bilo da se nešto slično organizira u ostalim gradovima po cijeloj Hrvatskoj.

[nggallery id=86]

[poll id=”22″]

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here