Šuma života (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni) postavljena je instalacija “Šuma života” u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje i Međunarodne godine šuma. Dio je to ekološkog Green City projekta. Autori – arhitekt Krisztian Lacković i akademski kipar Ivo Gašparić – instalaciju su zamislili kao krošnju stabla koja vodi posjetitelje kroz labirintni prikaz destrukcije i nekontrolirane sječe šuma pa sve do stanja blaženstva i pune ljepote šume.

Green City Project senzibilizira javnost na čuvanje najvećeg bogatstva kojega imamo, ocijenio je gradonačelnik Milan Bandić koji je službeno otvorio izložbu. Podsjetio je također na indijansku poslovicu koja kaže – čuvajte prirodu i planet jer ih niste naslijedili od oca nego ste ih posudili od djece te pozvao okupljene da pljeskom pozdrave Marka Lasića-Nereda iz Green City Projecta koji nije mogao doći jer se ozlijedio radeći na toj instalaciji.

Šuma okom šumara

U okviru projekta otvorena je i izložba fotografija hrvatskih šumara “Šuma okom šumara” s kojom je Hrvatska u New Yorku otvorila Međunarodnu godinu šuma. Ujedinjeni narodi proglasili su 2011. Međunarodnom godinom šuma na poticaj Hrvatske. Osim tradicije šumarstva imamo i 47 posto površine države  pod šumama (više od dva milijuna hektara).

Zelene radionice

Na Cvjetnom trgu Hrvatske šume su postavile i mali botanički vrt te organizirale radionice za djecu. Profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivan Martinić na kvizu postavlja djeci pitanja o važnosti šuma, a oni koji na pitanja znaju odgovoriti dobivaju diplomu prijatelja šume i slikovnicu sa slagalicama.

Iva Božić iz Green City Projecta istaknula je da je njihov cilj na zabavni način educirati i potaknuti građane na brigu o prirodi i okolišu. Taj ekološki projekt nastao je na inicijativu slobodnih umjetnika, performera i javnih osoba. Njime se obilježava Dan planeta Zemlje, a na isti način namjerava se obilježiti i Dan zaštite prirode te Svjetski dan zaštite okoliša.

[nggallery id=473]