Poznata mala mobilna tržnica organskih i lokalnih proizvoda Mali plac ove će godine proslaviti Dan planeta Zemlje u najekološkijem tonu dosad: zabranom korištenja tankih plastičnih vrećica i zaokretom u smjeru ekološki prihvatljivih i biorazgradivih materijala. Posebno izdanje Malog placa za Zemlju održat će se 22. travnja 2017. u Branimir centru od 10 do 15 sati.

Svjestan važnosti zaštite okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa, Mali plac od svog početka potiče djelovanje u skladu s prirodom, ekološku, organsku i bio-dinamičnu proizvodnju, urbano vrtlarstvo, očuvanje starih sorti sjemenja i vegetarijanski način prehrane. Ove godine ide još korak dalje i uvodi zabranu uporabe plastičnih vrećica s ručkama, čije je korištenje uglavnom jednokratno te propisuje redukciju plastične ambalaže, nalažući izlagačima obavezno korištenje vrećica od biorazgradivih materijala i upućujući posjetitelje na korištenje vrećica od tkanina.

Iako su mnogi dućani zdrave prehrane već krenuli u ovom smjeru, Mali plac je prva tržnica koja je odlučila stati na kraj tankim plastičnim vrećicama, a s vremenom i znatno umanjiti korištenje ostale plastične ambalaže. Tako će se po novom, umjesto u plastične vrećice s ručkama, namirnice na Malom placu pakirati u vrećice od tkanina, recikliranog papira i drugih biorazgradivih materijala.

“Upravo zbog činjenice da su karakteristične za tržnice gdje se troše u orgomnim količinama i to najčešće jednokratno, dok se s druge strane nakon bacanja razgrađuju stotinama godina i stvaraju opasne plinove prilikom spaljivanja, uporaba tzv. ‘tregerica’ veliki je izazov Malog placa od prvog dana. Nove tehnologije utemeljene na održivosti pružaju nam mogućnost izbora pa se nameće logično pitanje zašto bismo i dalje koristili plastične vrećice koje se razgrađuju stotinama godina ukoliko možemo koristiti višekratne i biorazgradive koje će se razgradili u svega nekoliko tjedana? Ako nam je već izbor dostupan, to je zaista najmanje što možemo učiniti za Zemlju.” – rekla je Jelena mikin, organizatorica Malog placa.

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, Branimir centar dijelit će platnene i papirnate vrećice svim posjetiteljima, a bit će moguće i kupiti platnene vrećice Udruge Kamensko te tako podržati Udrugu u njezinom radu. Platnene vrećice Udruge Kamensko bit će ubuduće dostupne u redovitoj ponudi Malog placa za sve zaboravne ili slučajne posjetitelje.

Dio Malog placa bit će i ove godine posvećen domaćim i egzotičnim sadnicama, njihovoj prodaji i razmjeni, uz izložbene primjerke Floraarta koji će na jedan dan pretvoriti Mali plac u Branimir centru u veliki zeleni vrt pun bilja. Šetnja maloplacnim vrtom ove subote bit će uvod u nadolazeću međunarodnu vrtnu izložbu, 52. Floraart koja će se održati od 8. do 14. svibnja na Bundeku u Zagrebu