indijski veleposlanik na otvorenju izložbe sarija (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Sari je tradicionalna indijska ženska odjeća, pretpostavlja se stara nekoliko tisuća godina. Nekada je sari bio veoma skup pa su ga nosili samo aristokrati, dok je industrijaliziranom proizvodnjom postao dostupan svima. Iako djeluje kao haljina, nije šivan već je tajna njegove ljepote u načinu na koji se nekoliko metara tkanine omotava oko tijela.

Dani indijske kulture u Zagrebu odmah na svome početku predstavili su nam sari. U Etnografskom muzeju otvorena je izložba Sari – čarolija odijevanja. Rezultat je dugogodišnjeg istraživanja Kosjenke Brajdić koje je započelo iz ljubavi prema indijskoj kulturi, a preraslo je u profesionalni izazov.

izložba Sari - čarolija odijevanja (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Sari u odijevanju Indijki nema konkurenciju što ne čudi jer čini tijelo manje sputanim od druge odjeće. Osim toga materijali poput pamuka i čiste svile svakako ugodni u dodiru s kožom i veoma pogodni za visoke temperature.  Izložba u Etnografskom muzeju otkriva i različite vrste sarija, od tradicionalnog južnoindijskog iz dva dijela, sarija napravljenog od najfinije svile iz Chennaija pa do baluchari sarija od prozračne bengalske pamučne tkanine. “Iščitati” sari Europljanima nije lako jer to nije samo odjeća – sari također govori o ljudima, mjestima, društvenim ulogama, identitetima…

Prava ljepota sarija do punog izražaja dolazi tek na ženskom tijelu, a Indijke su ga itekako dobro naučile nositi. Evo što je na otvorenju izložbe zabilježio naš fotoreporter Saša Zinaja.

FOTOGALERIJA: Sari – čarolija odijevanja

[nggallery id=90]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here