Pod generalnom temom “Muzeji za održivo društvo”, od 16.-18. svibnja 2015., stotinjak muzeja diljem Hrvatske bogatim programima obilježit će 35. Međunarodni dan muzeja.

Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine i to na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), koji ove godine obilježava 60. obljetnicu djelovanja. Ovogodišnja tema, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje na muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima.

Društvo se danas nalazi pred novim izazovima, kriza se osjeća u svim društvenim slojevima i donosi negativne promjene. Stoga, u kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice jest postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granica prirodnih potencijala. Cilj ove kulturne manifestacije je, u skladu s ovogodišnjom temom Muzeji za održivo društvo, ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u razvoju društva, posredovanju novih ideja i preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

Pred djelatnicima u muzejima danas je odgovornost da kroz svoj rad promiču koncept održivog razvoja i ukažu na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka, upozore na nepromišljenost i neodrživost projekata čiji je osnovni cilj stjecanje profita te da otvore put za korištenje kulturne baštine i povijesnih graditeljskih vrijednosti kao razvojnog resursa. Kako bi podigli svijest o posljedicama ljudskog djelovanja i potakli na kritičko promišljanje, muzeji u Hrvatskoj organizirali su niz predavanja, radionica, izložbi i posebno osmišljenih vodstava.

Primjerice, u Muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu sve je u znaku tranzicije prema održivom razvoju na području arhitekture i urbanističkog planiranja. Muzej će program predstaviti u suradnji s Mladenkom Dabac, stručnjakinjom međunarodnog renomea na području održivog urbanizma i profesoricom na Fakultetu arhitekture u Karlsruheu. Dabac će predstaviti vlastite transnacionalne +green concept EU autorske projekte, s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi adekvatnog oblikovanja prostora, kao i stvaranja ravnoteže između dinamike razvoja društva i granica prirodnih potencijala okoline. P

Poseban fokus bit će na gradu Zagrebu kao zelenoj metropoli 2020. godine i na mogućnostima koje Zagreb kao grad budućnosti, održivo povezan s vlastitom okolicom, može ponuditi kao dodanu vrijednost u povezivanju prostornih kvaliteta EU prostora.

Detaljniji pregled događanja možete pronaći OVDJE.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here