Zagreb je još jednom pokazao da je grad kulture. Koncert Muka po Ivanu Johanna Sebastiana Bacha u izvedbi međunarodnih solista, nagrađivanog orkestra WISE i svjetski poznatog zbora Arnold Schoenberg oduševio je Zagrepčane. Na pozornici Velike dvorane Vatroslav Lisinski ovi vrhunski glazbenici predvođeni čuvenim bečkim dirigentom Erwinom Ortnerom i hrvatskim baritonom Matijom Meićem oživjeli su Bachovo monumentalno djelo te na najljepši način najavili blagdan Uskrsa pred nama.

Jako sam sretan da smo izveli Muku po Ivanu u Zagrebu. Meni to jako puno znači jer sam odrastao ovdje i rođen sam ovdje. Već dugo pjevam crkvenu glazbu i ovako pjevati u vrhunskoj dvorani apsolutno predivno djelo za mene je veliko veselje i ispunjenje sna!” -izjavio je Matija.

David Jagodic

Muka po Ivanu jedna je od najljepših baroknih skladbi zbog čega već stoljećima koncertne dvorane diljem svijeta njome obilježavaju Veliki tjedan. Djelo neponovljivog njemačkog velemajstora isprepliće različite snažne emocije te šalje poruku nade. Skladba opisuje događaje od Posljednje večere do Isusove smrti na križu, što zahtijeva vrlo emotivnu interpretaciju koju su ponudili međunarodni solisti David Jagodić, Flaka Goranci, Cigdem Soyarslan i Stefan Hadžić.

Muka po Ivanu ističe se po prelijepim arijama i motetima koje su savršeno otpjevali članovi zbora Arnold Schoenberg, koji su u svom prvom nastupu u Hrvatskoj potvrdili zašto su jedan od najpoznatijih zborova na svijetu. Na dvosatnom koncertu u Lisinskom, instrumentalna pratnja bio im je orkestar WISE, sastavljen od solista iz cijelog svijeta, a predvodi ih Hrvatica Andrea Nikolić.

Ovaj koncert bio je prekrasno iskustvo i zaista jedinstven doživljaj. Uvijek rado sviram u Zagrebu, ali ovako divnu atmosferu zaista nisam očekivala!”- izjavila je Andrea te dodaje: ”Čitav Ansambl uživao je u izvođenju Bachove Muke po Ivanu koja nas je zaista prekrasno uvela u uskršnje blagdane!

Muka po Ivanu jedno je od najljepših djela europske kulturne baštine. Ovim koncertom Zagreb je potvrdio status kulturnog središta Hrvatske, a prekrasna izvedba u Lisinskom oduševila je sve ljubitelje kulture glazbenim događajem koji će još dugo pamtiti. Koncert su omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Raiffeisen banka, Najboljse.com i Bereal.estate.