Početna Nagrade Darujemo prvi hrvatski zvučni film “Lisinski”

Darujemo prvi hrvatski zvučni film “Lisinski”

omot dvd-a "Lisinski"“Lisinski” je digitalno restaurirani prvi sačuvani hrvatski zvučni film, snimljen 1943. godine u produkciji Državnog slikopisnog zavoda. Autor mu je Oktavijan Miletić, redatelj koji je snimio i više kratkih filmova o Zagrebu. Posveta poznatom skladatelju jedini je njegov cjelovečernji igrani film.

Film je prikazan 9. travnja 1944. godine u kinu Europa gdje je igrao puna tri tjedna, u kinu koje su podigao Adolf Müller, tvorničar i dobrotvor židovskog podrijetla čiji su potomci ubijeni  u koncentracijskim logorima.

Veliki doprinos u širenju filmske umjetnosti u Zagrebu dao je Adolf Müller, tvorničar židovskog podrijetla koji je svoj kapital ulagao u kulturu grada pa je već 1913. godine sagradio kino Helios, današnje kazalište Gavella. Nakon toga je u jedno poduzeće udružio kinematografe “Helios”, “Apolo” i “Union” te filmski zavod “Urania”. Kada je nekoliko godina poslije kupio i stambeno-poslovni kompleks u nekadašnjoj Samostanskoj, a danas Varšavskoj ulici te u Marovskoj (današnja Masarykova) odlučio je umjesto dotrajalog objekta sagraditi novo novo kino, nazvao ga je Balkan. Adolf Müller, čovjek koji je posjedovao nekoliko blokova zgrada u samom središtu grada i dvije ciglane umro u 75. godini.

Nasljednici Alfred i Leo u Drugom svjetskom ratu odvedeni su u koncentracijske logore. Alfred kojemu je po ostavštini pripalo i kino ubijen je u Dachauu 1945. godine kamo ga je isporučila vichyjevska francuska vlast gdje se pokušao skloniti. Leo Müller ubijen je u Jasenovcu. Ni urgiranje tadašnjeg kardinala Alojzija Stepinca kod zločinca Ante Pavelića nije mu pomoglo.

U takvom vremenu održana je premijera prvog hrvatskog zvučnog filma. Nakon Zagreba prikazivan u njemačkim gradovima, primjerice u  Dresdenu i Berlina te u okupiranim urbanim središtima poput Bratislave i Beča.

Nakon Drugog svjetskog rata filmu se gubi trag, Pronađen je tek prije 25 godina u spremištu Jadran filma, no ni tada nije bilo žurbe za restauracijom, započela je 2008. godine. Film postoji na HD formatu a izdana je i njegova elektronska inačica na DVD-u. Osim filma na DVD-u su i dva žurnala s premijere, Miletićev film “Vjenčanje u zagrebačkom umjetničkom krugu” (dokumentirani film vjenčanja glavnog glumca filma Lisinski Branka Špoljara) te galerija fotografija sa snimanja.

Restaurirani film “Lisinski” objavljen je prošle godine kao DVD izdanje Hrvatskog državnog arhiva.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i Hrvatski državni arhiv daruju 2×1 DVD “Lisinski”.
Kako biste osvojili DVD potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Lisinski_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Jeli film “Lisinski” na DVD-u?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u i broj mobitela.
Vaše prijave primamo do 5. srpnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti imena dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNICI
DVD “Lisinski” osvojili su: Josip Malenica i Mirjana Jagačić. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade primit će na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here