Foto: PRESS-Pussy RiotNova sezona u zagrebačkom kinu Europa započinje 12. rujna i to uz raznovrstan izbor filmskih ostvarenja: lanjskog pobjednika ZFF-a – rumunjskog ‘Svi u našoj obitelji’ Radua Judea, talijanskog ‘Realityja’ Mattea Garronea, argentinskog ‘Posljednjeg Elvisa’ Armanda Boa te uz kontroverzni dokumentarac ‘Pussy Riot – punk molitva’!
Spomenuti filmovi premijerno će biti prikazani najsuvremenijom digitalnom projekcijskom opremom zahvaljujući Nacionalnom programu digitalizacije nezavisnih kinodvorana koji se upravo realizirao u cijeloj Hrvatskoj. Ukupno je digitalizirano 28 nezavisnih dvorana, a digitalizaciju kina Europa omogućio je Hrvatski audiovizualni centar uz potporu Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i programa MEDIA Europske Unije.
Ususret novoj digitalnoj eri kina Europa te 11. izdanju Zagreb Film Festivala, čak tri filma na programu podsjetit će nas na prošlogodišnje te poslužiti kao uvertira za nadolazeće festivalsko izdanje.
‘Svi u našoj obitelji’ prošlogodišnji je pobjednik ZFF-a i prema Indiewireu remek-djelo crne komedije i neizvjesnosti. Film je režirao Radu Jude koji je svojim prvijencem ‘Najsretnija djevojka na svijetu’ već postao miljenik domaće publike.
Matteo Garrone, redatelj iznimno hvaljene ‘Gomore’, donosi film ‘Reality’ kojim oživljava talijansku komediju i donosi priču o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju Big Brothera. The Guardian ga je nazvao potpuno neodoljivim, istovremeno tragičnim i vrlo smiješnim.
‘Posljednji Elvis’ donosi priču o muškarcu koji živi pretvarajući se da je reinkarnacija Elvisa Presleyja. Prepun izvedbi Elvisovih pjesama, film opisuju kao ‘uvjerljivu, dopadljivu i dosljedno angažiranu fantaziju (The Variety). Redatelj Armando Bo pisao je scenarij za ‘Biutiful’ Alejandra Gonzálea Iñárritua.
Na program stiže i dokumentarac o suđenju koje je uzburkalo svjetsku javnost, ‘Pussy Riot – punk molitva’, koji u detalje pripovijeda nevjerojatnu priču o tri mlade umjetnice i feministice koje su zbog izvedbe 40 sekundi duge ‘punk-molitve’ u ruskoj katedrali osuđene na čak 7 godina zatvora u Sibiru, a njihov je slučaj promijenio pogled na rusku stvarnost.

Raspored projekcija bit će dostupan na www.kinoeuropa.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here