Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb otvara vrata triju zagrebačkih kina – Europe, Cineplexxa Centar Kaptol i Tuškanca. Svečano otvorenje bit će u utorak 9. lipnja u 19.30, u kinu Europa, a festival će trajati sve do nedjelje 14. lipnja.

Cijeli tjedan moći ćemo uživati u bogatom programu s preko 300 filmova, dugometražnih i kratkometražnih, dječjih i za odrasle, radova veterana animacije i studenata, kao i animiranih klasika. Ovogodišnja festivalska tema je Alisa u zemlji čudesa, povodom 150. godišnjice izdanja literarnog klasika, pa je Animafestov tim za samo otvorenje odlučio “ukrasti” elemente s one strane zečje rupe i transportirati ih u centar Zagreba.

Svečanost otvorenja režira poznati hrvatski kazališni redatelj Mario Kovač, a pritom mu u pomoć priskaču i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu te Gradsko kazalište Trešnja. Svakako treba istaknuti kako će tijekom uvodne večeri Nagradu za životno djelo Vijeća Animafesta Zagreb primiti istaknuti svjetski animator, pisac, karikaturist i redatelj animiranih filmova Michel Ocelot.

Michel Ocelot u svojoj “kolekciji” već posjeduje nagradu Britanske filmske akademije i César, kao i dva Animafestova Grand Prixa, iz 1980. i 2007., za “Troje izumitelja”, njegov prvi animirani film, te “Azur i Asmar”, koji će Animafestova publika imati prilike vidjeti u bajkovitom okruženju najljepšeg zagrebačkog parka – Zrinjevca, na open-air projekciji i obiteljskom kino-pikniku u petak 12. lipnja u 21 sat.

Party na terasi kina Europa i u Vinylu

Dakako da će se, osim dodjeljivanja nagrada, u večeri otvorenja gledati i filmovi. Za ovu su priliku odabrani kratkometražni “Oluja na jakni” francuskog redatelja Paula Cabona, koji na parodičan način uz bizarne motive kombinira različite žanrove (ZF, špijunski film i romansu), zatim film nastao 3D-modeliranjem “Priča o medvjedu” Čileanca Gabriela Osoria, “Wiener Blut” majstora hrvatske animacije Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, alegorična priča “Grumeni” Nijemca Andreasa Hykadea, “Zepo” Španjolca Césara Díaza Meléndeza, nastao animiranjem pijeska na staklu, feel-good “Moj Moulton i ja” oskarovke Torill Kove, francuski “Moj dom” autorice Phuong Mai Nguyen, te “Napredna istina” berlinskog videoumjetnika Gera Dolla, poznatog po nizu halucinantnih digitalnih filmova.

Otvorenju u kinu Europa prisustvovat će i Phuong Mai Nguyen, Zlatko Bourek, Pavao Štalter i Gero Doll. Nakon projekcije druženje će se preseliti na terasu kina Europa, gdje glazbeni dio Animafesta otvaraju hrvatski “svingeri s daškom romskog” Mel&The Little Thunders, a potom u službeni festivalski klub Vinyl u Bogovićevoj 3, na after-party uz DJ-a Maria Kovača.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here