Na svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mlade znanstvenice Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su stipendisticama devetog po redu Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”. Mladim znanstvenicama pripala je jednokratna stipendija u iznosu od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti.

Nevena Cvetešić stiže s Prirodoslovno–matematičkog fakulteta u Zagrebu, Ivana Mikolašević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Anamarija Rogina s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, dok je Ksenija Uroić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. 

Nacionalni program stipendiranja “Za žene u znanosti” u Hrvatskoj je prisutan od 2006. godine te je do sada nagradio čak 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija.

Primitkom ove stipendije, mlade su znanstvenice postale članice svjetske obitelji stipendistica programa “Za žene u znanosti” kojeg su još davne 1998. godine pokrenuli L’ORÉAL i UNESCO s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanju njihove predodžbe u društvu. Vrijednost ovog programa prepoznalo je  pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagradio preko 1300 mladih znanstvenica koje svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost – a znanost treba žene.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here