Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

TŽV GredeljStručni skup “Budućnost zagrebačke industrijske baštine» održat će se u Muzeju grada Zagreba od 15. do 17. travnja. Pratit će ga izložbe i radionice, a sve u okviru prve etape realizacije projekta „Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive“ (26. 1.-25. 4. 2010.), koja je usredotočena na povijest i održivi razvoj industrijskih objekata nastalih do 1918. godine.

Izlaganja domaćih i inozemnih pozivnih predavača organizirana su u četiri modula tijekom dva dana (15. i 16. 4.), nakon kojih slijedi okrugli stol. Za  17. 4. predviđen je obilazak četiri značajne lokacije industrijske baštine u Zagrebu: tvornice koža (Gliptoteka HAZU), tvornice duhana (budući Hrvatski povijesni muzej), Strojarnice Ugarske državne željeznice (TŽV „Gredelj“) i Gradske klaonice („Zagrepčanka“).

Stručni skup otvoren je za javnost, a govorit će se o javnoj percepciji industrijske baštine kao dijelu nacionalne i univerzalne baštine te dijelu europskog identiteta. Javno će se propitati sustav zaštite i korištenje resursa zaštićenih industrijskih objekata / kompleksa te izložiti perspektive njihove sadržajne prenamijene. A prezentirat će se inozemna praksa zaštite i prenamjene industrijske baštine te govoriti o mogućnostima priključenja paleoindustrijskih objekata / kompleksa projektu „European Route of Industrial Heritage“.

Događanje «Budućnost zagrebačke industrijske baštine» organizirano je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here