Početna Izbor 5 znanstveno dokazanih razloga zašto trebamo putovati

5 znanstveno dokazanih razloga zašto trebamo putovati

Svi tražimo najbolji mogući način za zabavu i uzbuđenje. Za svakoga će to biti nešto drugo. Igrice, online kladionice, sport, adrenalinske avanture, filmovi, serije, putovanja i još mnogo drugih aktivnosti nekoga mogu opustiti i zabaviti. Upravo zadnje spomenuta aktivnost, putovanja, zapravo uvelike može poboljšati raspoloženje, pa čak i zdravlje individualaca i to je znanstveno dokazano. Donosimo vam 5 dokazanih prednosti koje putovanja mogu imati na naše zdravlje.

Putovanje smanjuje rizik od srčanog oboljenja

Visok krvni tlak i rizik od srčanih bolesti problem su s kojim se suočava mnogo ljudi. Glavni način za borbu s ovim stanjem su naravno dobra dijeta i vježbe. No, istraživanja provedena u SAD-u došla su do zaključka da žene koje na odmor putuju barem dvaput godišnje značajno smanjuju rizik od srčanih oboljenja u usporedbi s ženama koje putuju jednom u šest godina. Također, dokazano je da osobe koje ne putuju na odmor barem jednom godišnje imaju 30% veće šanse za srčana oboljenja.

Putovanje smanjuje stres

Da putovanje smanjuje stres čak i nije nova spoznaja. Znali smo to i bez raznih istraživanja koja su provedena kako bi potvrdila tu činjenicu. Istraživanja su nas samo podsjetila da osobe koje su odmorne osjećaju manje tjeskobe, a ugodnije im je u vezama te pokazuju bolje rezultate kod povratka na posao. Sa smanjenom dozom stresa, emocionalnim situacijama se prilazi hladnije glave i to je nešto što svi žele.

Putovanje promovira fizičku aktivnost

Kada svakog dana slijedimo jednu te istu rutini, lako se naći u petlji loših navika. Čak i kada u svoj svakodnevni život uključite vježbu, fizički se krećete oko jedan sat na dan. Kada si bukirate putovanje na neku novu destinaciju koju još niste posjetili, morate biti spremni na puno hodanja i fizičkih aktivnosti. Posjećivanje nove lokacije jednostavno ne može bez puno razgledanja, aktivnosti i zabave te će svatko na taj način veći dio dana zapravo biti aktivan što je puno bolje od svakodnevne rutine u kojoj se osoba može naći.

Putovanje povećava kreativnost

Kreativnost nije bitna samo osobama koje se bave glazbom, pisanjem ili umjetnošću. Kreativnošću možete poboljšati svoj svakodnevni život i poboljšati svoje rutine. Također, pojačanjem kreativnosti možete biti puno efikasniji na poslu, doma i drugim mjestima. Putovanje osobu može upoznati s novim kulturama i načinima života koji mogu proširiti načine na koji ona razmišlja, a sve se to može primijeniti u raznim svakodnevnim situacijama.

Putovanje osobu čini sretnijom

Na kraju, putovanje može osobu učiniti sretnijom. Ne može puno jednostavnije od ovoga. Već sam proces planiranja puta i iščekivanje istog osobu može razveseliti pri samoj pomisli. Istraživanja su pokazala da razgovor o potencijalnom mjestu putovanja, atrakcijama i aktivnostima ljudima uvelike skreće pozornost s problema i čini ih sretnijima. U što se više detalja o svom putovanju osoba upusti, to će njena razina sreće biti veća. Maštanje o mjestima za posjetiti, hrani koju treba isprobati ili hotelima u kojima će osoba odsjesti daju nešto o čemu će ona s osmijehom na licu gledati prema naprijed. Stoga, odaberite svoju iduću lokaciju i usrećite se.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here