Foto: Žar pticaRibar Palunko i njegova žena jedna je od najljepših bajki slavne hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, koju zbog bujne mašte, nestvarnih mitoloških bića i virtuoznog pripovjedanja, često nazivaju hrvatskim Andersenom.
U čudesni svijet “priče iz davnina” Ivane Brlić Mažuranić posegnuli su redateljica Dora Ruždjak Podolski i dramaturg Tomislav Zajec i za prvu ovosezonsku premijeru u Gradskom kazalištu Žar ptica, izabrali životom nezadovoljnog Ribara Palunka.

Priča ide ovako: Ribar Palunko priziva morsku vilu Zoru djevojku tražeći od nje da mu donese sreću. Zora djevojka se pojavi i pošalje ga kući, rekavši mu kako se najveća životna sreća nalazi upravo tamo. I zaista, pred kućom Palunka je čekala sirota djevojka koju on uze za ženu, a nedugo zatim rodi im se sin Vlatko.Međutim, Palunko nije shvatio mudru poruku Zore djevojke. Nije prepoznao sreću koja mu je poklonjena, njegove ambicije su bile puno veće. Zavidio je Morskom kralju i njegovom silnom bogatstvu.
Njegova pohlepa odvući će ga u taj nepredvidivi, nestvarni svijet bogatstava, ni ne pomišljajući da sreću i životne vrijednosti treba tražiti u sebi samome.

Autorsku ekipu čine scenograf Igor Pauška, kostimografkinja je Barbara Bouerk, a skladatelj Stanislav Kovačić.
Igraju: Ante Krstulović, Nataša Kopeč, Drago Utješanović, Natalija Đorđević, Gorana Marin, Sanja Crljen, Karla Brbić i Marko Hergešić

Svečana premijera je u srijedu 25.rujna u 19 sati, a pretpremijerno predstave se igraju 20.rujna u 19:00; 22.rujna u 11:00; 23.rujna u 10:00 i 24.rujna u 10:00.