Foto: PRESSGradsko kazalište Žar ptica, s radošću Vam predstavlja svoju drugu ovosezonsku premijeru, autorski projekt Ivice Boban Ja i moji osjećaji.

Prvi put na hrvatskoj kazališnoj sceni, glumci Zoran Pribičević, Ivana Boban, Jure Radnić i Marija Šegvić u režiji Ivice Boban, kroz interaktivnu igru s djecom, ponudit će nam odgovore na nezaobilazna pitanja u životu i odgoju svakog djeteta: kako osvijestiti i prepoznati osjećaje… kako ih izraziti u odnosu s drugima …..zašto je važno govoriti o osjećajima… kakve pogreške činimo s osjećajima..
S nestrpljenjem očekujemo prve pretpremijerne izvedbe predstave Ja i moji osjećaji u petak 25. listopada u 10 i 19 sati, te u nedjelju 27.10 u 11 sati, na koje i vas pozivamo. Svečana premijera je u utorak 5. studenog u 19 h.

Osjećaji su izrazito važan dio našeg života i jedan od bitnih medija komunikacije s okolinom. Kad dijete doživi neke osjećaje, pozitivne ili negativne, najvažnije je da ih može osvijestiti i slobodno izraziti. A o tome se još uvijek vrlo malo uči i zna. Iako su djeca po prirodi vrlo otvorena prema svojim intrapsihičkim sadržajima, u današnjem stresnom vremenu ona su sve češće sklona potiskivanju misli i osjećaja. Sve više djece svjesno ili nesvjesno ne dopušta osjećajima da izađu na površinu, ne izražava ih, pa čak i ne prepoznaje. I umjesto da se snažna energija osjećaja izrazi i transformira u pozitivnu pokretačku snagu, ona implodira, usmjerava se i zaključava u svoju unutrašnjost. Budući da je to za dijete izuzetno naporno i iscrpljujuće, takvo ponašanje i inhibicija počinje narušavati obrambene sustave organizma i izlaže dijete riziku tjelesnih i psihičkih oboljenja.

Djeca se iz različitih razloga mogu pogrešno odnositi prema svojim osjećajima. Na primjer ako roditelji na plač djeteta koji izražava svoju tugu reagiraju izjavom: „Nemoj plakati, ti si već velik“ – dijete prima poruku da je bolje sakriti tugu i praviti se lažno snažnim. Ako na izražavanje djetetove ljutnje roditelji reagiraju neprimjerenim kaznama ili kritikama poput: „Vidiš kako si zločest“ – djeca uče da nije u redu izraziti ljutnju. Za mnogu djecu su i pozitivni osjećaji kao radost, zadovoljstvo, smijeh i opuštenost – opasni, jer roditelji ćesto i te osjećaje „u dobroj namjeri“ iskorištavaju i manipuliraju njima na štetu djece. Oni roditelji koji pred djecom skrivaju svoje vlastite osjećaje, koji ih nisu u stanju prepoznati i izraziti, pa ih potiskuju, nesvjesno odgajaju djecu da čine to isto. A djeca čiji se roditelji se ne znaju nositi s snažnim osjećajima tuge, straha ili krivnje svoje djece, pa im iskazuju samo veliku brigu također će biti oštećena. I malo-pomalo osjećaji postaju neželjeni teret i čak neka vrsta grijeha iza kojeg slijedi kazna neprihvaćanja, iskorištavanja i samoća.

Glumci će na sceni kroz neverbalnu, klaunesknu, maštovitu i zabavnu igru osvještavati bit i energiju osnovnih emocija, njihove karaktere, intenzitete, oblike i boje, ritmove i pokrete, zvukove i glazbu, te načine ponašanja i izražavanja svake od tih emocija u interakciji i s drugima, s obitelji, s prijateljima, u vrtiću ili školi. Igrat će se razlozi i posljedice potiskivanja i „gutanja“ emocija, a posebno će se baviti transformacijom progutanih emocija kroz njihovo oslobađanje u pozitivnu stvaralačku energiju.
Kroz predstavu djeca će učiti kako prepoznati vlastite osjećaje i kako ih mogu kroz razgovor i igru bez straha izraziti, odnosno kako mogu njihovu energiju pretvariti u pogonsko gorivo za maštovitost i kreativnost. Osvještavanjem povezanosti psihičkog i tjelesnog ona će skenirati uzroke tegoba zbog progutanih osjećaja, te nastojati otkloniti njihove posljedice – osjećaj napuštenosti, neprihvaćanja i samoće.

Za dob: 4+

GRADSKO KAZALIŠTE ŽAR PTICA

Ivica Boban
JA I MOJI OSJEĆAJI
(Kako osvijestiti i prepoznati svoje osjećaje. Kako ih izraziti u odnosu s drugima)

Režija i dramaturgija Ivica BOBAN
Scenografija– Dinka JERIČEVIĆ
Kostimografija – Ana TRIŠLER
Glazba – Damir ŠIMUNOVIĆ
Koreografija i scenski pokret: Blaženka KOVAČ CARIĆ
Oblikovanje svjetla – Vesna KOLAREC

Igraju:

ZORAN PRIBIČEVIĆ, IVANA BOBAN, JURE RADNIĆ i MARIJA ŠEGVIĆ

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here