ZZUZ 2015_logoL’ORÉAL Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO devetu godinu zaredom raspisali su natječaj za nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ kojim dodjeljuju četiri stipendije od čak 5.000 €.

Na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, Izborno povjerenstvo programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ dodijelit će stipendije najuspješnijim znanstvenicama, do 35 godina starosti, a koje su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva te biotehničkih znanosti, uključujući  i interdisciplinarna područja. Prijave za dodjelu stipendija traju do 6. studenoga 2014. godine.

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ prisutan je u Hrvatskoj od 2006. godine, a djeluje u sklopu međunarodnog programa „For Women in Science“ pokrenutog 1998. godine. U Hrvatskoj program se odvija kroz partnerstvo  L’ORÉALA Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Tijekom proteklih osam godina, program je nagradio čak 30 talentiranih znanstvenica koje su posvetile život traganju za otkrićima i spoznajama koja poboljšavaju kvalitetu naših života.

Povodom raspisivanja novog ciklusa nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“, prošlogodišnja dobitnica ove stipendije Anita Horvatić, doktorica prirodnih znanosti iz područja kemije i zaposlenica Instituta Ruđer Bošković ističe kako je vrlo poticajno primiti stipendiju koja dokazuje kvalitetu znanstvenog rada, prepoznaje uloženi trud i višegodišnje odricanje. „S obzirom da nagradni program u organizaciji L’Oreal-a i UNESCO-a promiče znanost i obrazovanje u javnosti te ističe žene kao predstavnice tih vrijednosti, iznimno sam ponosna što sam i sama postala stipendisticom ovog poticajnog programa i vjerujem kako će i ove godine pomoći mladim znanstvenicama.“, dodala je bivša stipendistica.

Po prvi put, jedna od četiri znanstvenice koja će osvojiti vrijednu nacionalnu stipendiju programa „Za žene u znanosti“ imat će priliku osvojiti i međunarodnu stipendiju koju od ove godine L’Oréal-ova Zaklada „For Women in Science” u suradnji s UNESCO-om dodjeljuje u sklopu projekta „International Rising Talents“. Nacionalno povjerenstvo programa „Za žene u znanosti“ imenovat će jednu stipendisticu iz svake države, a koja je ujedno i jedna od dobitnica stipendija „Za žene u znanosti“ za 2015. godinu. Internacionalni odbor, sastavljen od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, među pristiglim imenovanjima izabrat će 15 znanstvenica iz 5 svjetskih regija (Asia-Pacifik, Afrika, Europa, Sjeverna Amerika i Latinska Amerika), koje će dobiti vrijednu međunarodnu stipendiju.

Izborno povjerenstvo predvodi akademik Zvonko Kustić, predsjednik Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, uz akademike Vidu Demarin, Krešimira Nemeca, Vladimir Paara i Sibilu Jelasku, prof.dr.sc. Helenu Jasnu Mencer, prof.dr.sc. Ivana Vickovića, dr.sc. Katicu Biljaković te Stašu Skenžića, pomoćnika ministra obrazovanja, znanosti i sporta. Cilj Povjerenstva je odabir znanstvenica koje su svojim radom dale osobit doprinos i istaknule se između mnoštva drugih izvrsnih kandidatkinja.

Kandidatkinje svoje prijave za natječaj „Za žene u znanosti“ mogu poslati Hrvatskom povjerenstvu za UNESCO do 6. studenog 2014. na adresu Runjaninova 2, a s naznakom „Za žene u znanosti“.

Sve informacije dostupne su na službenoj stranici Ministarstva kulture: http://www.min-kulture.hr/

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here