U zagrebačkom kinu Europa započeo je šeti po redu Tjedan turskog filma na kojem će do nedjelje publika uživati u programu. Zagrebačka publika imat će priliku pogledati trinaest besplatnih filmova. Festival je  je pred punom dvoranom svečano otvorila Günay Babadoğan Ertan, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Turske i Nurullah Yavaş, ravnatelj Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu.

” Ponosni smo što smo se tijekom 5 godina družili i što vas vidimo i na ovogodišnjem Tjednu turskog filma koji donosi izbor od 13 filmova. Počeci turske kinematografije sežu više od 100 godina unazad, a mi smo nastojali povezati prošlost i današnjicu starim i novim filmovima iz turske kinematografije, kao točke objedinjavanja dviju kultura. Zahvaljujem svima na uloženom trudu kako bi ovaj tjedan prošao besprijekorno i predstavio tursku kinematografiju.” – rekao je Nurullah Yavaş

Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP) u suradnji s Yunus Emre Institutom. Program je prvo predstavila Andrea Berković, direktorica ovog projekta od samog njegovog početka. Goran Beus-Richemergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP) pohvalio je u pozdravnom govoru ovogodišnji izbor filmova i organizaciju.

Na otvorenju gosti su mogli uživati u muškoj modnoj reviji pod zanimljivim nazivom “Moja bez… granična inspiracija”, dizajnera Marina Sovara i autora nakita Nine Hiveša.

Ljubitelji turske kinematografije moći će uživati u zanimljivim filmovima do nedjelje u kinu Europa.

U četvrtak, 25. svibnja možete pogledati ljubavnu priču “Džem od smokvi”, o neobičnom susretu pomalo depresivnog scenariste i tajanstvene djevojke Duygu. “Ne pričaj dok se ne udaš” priča je 30-ogodišnjoj djevojci koja je pod pritiskom obitelji koja očekuje da se ona čim prije uda, dok ona s njima ne dijeli isto mišljenje. “Zli mačak Şerafettin” animirani je film za odrasle snimljen prema istoimenom slavnom stripu, vrlo neobičan film o zlom istanbulskom mačku Şerafettinu i njegovim kvartovskim avanturama.

U petak, 26. svibnja slijedi crno-bijeli film “Ptice u tuđini” iz 1964. godine, koji priča priču o obitelji koja trbuhom za kruhom s jugoistoka Turske dolazi u Istanbul -“grad u kojem se može postati kraljevima”. Slijedi film “Bilo jednom u Anadoliji”, nagrađivani film Nuri Bilge Ceylana koji je ljubiteljima turske kinematografije svakako poznato ime. Film prati nekoliko protagonista koji su u potrazi tijelom ubijenog čovjeka, kojeg nije tako lako naći.

U subotu, 27. svibnja slijedi drama “Pitaj svoje srce” o dvoje mladih različitih vjera koji pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem u vrlo teškim okolnostima, uslijed velikih promjena koje se kreću događati u zemlji.

Tjedan turskog filma zavaramo filmom “Bandit” redatelja Yavuza Turgula iz 1996. g., o Baranu koji nakon izlaska iz zatvora nailazi na svijet koji se poprilično promijenio i u potrazi za svojom otetom voljenom odlazi u Istanbul u kojem se osjeća potpuno izgubljeno. Film je ostvario veliki uspjeh kod  domaće publike i smatra se točkom prekretnicom u turskoj kinematografiji kao film koji je označio novi početak niza uspješnih projekata turske mainstream kinematografije.

Ulaz na Tjedan turskog filma je besplatan i nisu potrebne ulaznice.

 

Više informacija o Tjednu turskog filma možete pronaći na internetskoj stranici www.turski-film.com i na Facebook stranicama Tjedan turskog filma.