Početna Moj Zagreb Novosti Zalogajnica s dušom – ‘Kiša’ u rodnoj kući Augusta Šenoe

Zalogajnica s dušom – ‘Kiša’ u rodnoj kući Augusta Šenoe

Foto: PRESSZagreb u svojim starim, ali i onim novijim ulicama, skriva zanimljive priče te još čarobnija mjesta. Svakim danom otvaraju se i ona koja se ne bi posramila ni pored najvećih bisera europskih gradova. Pokušat ćemo vam otkriti što više takvih mjesta, a ovog smo puta za vas isprobali novi ‘soul food’ restoran ‘Kiša’ koji se nalazi u rodnoj kući Augusta Šenoe.

Na mjestu gdje je naš najutjecajniji književnik 19.stoljeća i istinski tvorac suvremene književnosti kozmopolitskih korijena smišljao nove načine mijenjanja svijeta oko sebe, Natalia Reinova i njezina majke Ljudmila Plančić kreiraju jela koja otvaraju nove vidike posjetiteljima njihovog restorana.

tekst1.jpg

Ruskinje, koje su više od 20 godina u Hrvatskoj, napokon su otvorile restoran koji je, kaže nam Natalia, bio logičan slijed nakon što im se u životu ‘sve oduvijek vrtjelo oko hrane’. Ideja o zalogajnici u kojoj će se ljudi osjećati kao da su u vlastitoj kuhinji ili dnevnoj sobi javila se zbog želje da ljudima predstave malo drugačija jela od onih koja se u Zagrebu trenutno nude.

Jelovnik se većinom sastoji od kavkaskih, a ne striktno ruskih jela, s obzirom na to da je Natalia odrasla u Bakuu. Svojim jelima prvenstveno žele okrijepiti dušu i tijelo te okusima vratiti sjećanja na prošle trenutke u kojima smo istinski uživali, poput djetinjstva. Iako se ova vrsta kuhinje u mnogočemu razlikuje od naše po količini i vrsti začina koji se koriste, jela koja smo probali u njihovom restoranu zaista imaju okus domaće kuhinje.

JELOFINALZADNJA.jpg

Predjelo: Julien s gljivama i kozicama (19kn); Glavno jelo: Kutabi sa špinatom i mladim lukom (20kn); Desert: Sirotice sa sirom (20kn)

Ekipa iz restorana ‘Kiša ‘svojom hranom ne želi vas samo vratiti kući već i poslati u svijet! Osim kavkaske kuhinje na jelovniku nude i jela inspirirana državama diljem svijeta. S obzirom da su Ljudmila i Natalia mnogo putovale i isprobavale različite kuhinje, u svome restoranu pokušavaju napraviti svojevrsnu fuziju internacionalnih jela koja bi se, osim njima, mogla svidjeti i posjetiteljima. Cilj im je ipak držati se jednostavnosti, vrlo prihvatljivih cijena i dobre atmosfere koje čine same vlasnice i mlada ekipa koju su okupile oko sebe.

Iako ćete u kuhinji s pregačom nerijetko susresti mamu Ljudmilu, šef kuhinje je mladi Domagoj Kralj, koji je brzo naučio sve tajne ruske i kavkaske kuhinje, dok svojim kreativnim idejama i jelima (koja moraju proći kontrolu Ljudmile i Natalie) nadopunjuje živopisni meni restorana. Ekipi će se uskoro pridružiti i Meksikanka Mayek Figureoa Ochoa koja je početkom tjedna posjetiteljima prezentirala svoje majstorske slastice, a od kolovoza nastavlja oduševljavati sa svojim desertima i ostalim jelima iz područja Južne Amerike.

Kao i u jelovnik, mnogo truda i promišljanja uloženo je i u uređenje prostora. Uz pomoć arhitektice Anete Mudronja Pletenac iskoristili su sve ljepote starogradnje u jednoj od prvih ulica u Zagrebu . Tako da se kroz prozor doslovno nižu prozori koji otkrivaju originalnu ciglenu građu.

Mali prostor osmišljen je kao dnevna soba za opušteno druženje. Po uzoru na neke svjetske restorane, družiti se možete i sa chefom, jer je kuhinja otvorenog tipa, okružena šankom na kojem također možete jesti ili samo uživati u majstorijama umjetnika s kuhačom dok ispijate čašu dobrog vina.

interijerfinal.jpg

U prostoru se pazilo na svaki detalj. Detalji simboličnih kapljica u nizu boje starog zlata ukrašavaju donji dio šanka i zid, rasvjetna tijela čine šalice raznih oblika i dizajna od kojih neke tvore DNK lanac, a druge Sunčev sustav. Skoro svaka stolica u restoranu je unikat. Neke od njih Natalijin su plijen s raznih buvljaka i glomaznih otpada, a pri obnovi istih i skupljanju drugih zanimljivih komada koji krase prostor uvelike je pomogla restauratorica Jelena Curić. Kao najzanimljiviji komad vlasnica navodi stolicu iz doba NDH s vrlo suvremenim, za ono vrijeme, a danas retro naslonom.

Kreativnost tople ekipe restorana ‘Kiša’ vidi se i u improviziranoj terasi unutar zgrade dok traju radovi na onoj koja će se ubrzo otvoriti na cesti ispred lokala. U ukrašavanju stolova pokrenu li su se baš svi, od kuhara, konobarice i vlasnica do njihovih prijatelja. I vanjski su prostor ispunili detaljima koji prizivaju nostalgiju.

Restoran s dušom u Staroj Vlaškoj, nazvan je po vremenskoj nepogodi kojoj najčešće negodujemo, no kiša se u slavenskoj mitologiji uvijek slavila. Nju nam je davao bog Perun kako bi učinio zemlju plodnom, otjerao oblake i donio sunčevu svjetlost. Pojedini mirisi, zvukovi i okusi kao da imaju snagu kiše koja čisti zrak i zemlju izoštravajući pogled prema inače skrivenom horizontu. I kao što piše na njihovoj Facebook stranici, Kiša zaista svojim okusima i mirisima svakome vraća ‘taj istinski osjećaj sklada koji je svatko od nas na svoj način iskusio u životu’.

Maja Nikolorić / she.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here