Građani Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji se žele upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica i tako povećati šanse za život oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu, moći će to učiniti na dvjema predstojećim akcijama Zaklade Ana Rukavina. Prva od njih održat će se u srijedu, 26. travnja u prostorijama ambulante Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Šalata 4)  u Zagrebu od 10 do 12 sati. Druga će se održati u petak, 28. travnja, u prostorijama Općine Dubrava (Ulica braće Radića 2) u Dubravi od 15 do 17 sati.

Akcija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu održat će se po drugi put u suradnji Zaklade Ana Rukavina s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Upravom Medicinskog fakulteta te Studentskim zborom MEF-a Zagreb, dok su prvu akciju u svom mjestu potaknule članice Udruge žena općine Dubrava. Cilj ovih akcija je pomoći oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu da što prije pronađu podudarnog darivatelja kako bi dobili svoju priliku za ozdravljenje.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 53.453 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 69 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.