Posljednja javno izgovorena rečenica na kraju svakog filmskog festivala uvijek je i ona prva koja se izgovara u osvit novog izdanja: Pripreme su započele još prošle godine, s posljednjim danom prošlog Festivala. Nijanse se mijenjaju, ali srž je uvijek ista: Festival se priprema cijelu godinu. Posljednjih se mjeseci povlače samo završni potezi. ZagrebDox nije iznimka; dapače, sjajno opisuje koliko je prethodna rečenica točna.

Prije manje je od godinu dana Europska filmska akademija ZagrebDox uvrstila u najuži krug elitnih svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu ove krovne europske filmske institucije u kategoriji dokumentarnog filma. Trideset i sedam festivala sa svih strana svijeta, čiji je ZagrebDox ponosni član, uvelike definiraju dokumentarnu scenu i stoga ne treba čuditi kako je za jedno mjesto u programu ZagrebDoxa u 2023. godini konkuriralo čak petnaestak filmova. Brojne kvalitetne filmske prijave (njih gotovo 1500!) zadavale su slatke brige selekcijskom timu kojem je od prvoga dana na čelu osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

“Kako je u proteklom razdoblju zbog pandemije dovršavanje dokumentaraca bilo nešto sporije, ove smo se godine suočili s pregrštom doista sjajnih doxova, tako da je selekcija bila duga i složena. O tome možda najbolje govori činjenica da smo odlučili vratiti izuzetno popularne programe ‘Glazbeni globus’ i ‘Happy dox’. S druge strane, o sve većoj popularnosti dokumentaraca vjerojatno najbolje govori činjenica o ‘prenapučenosti’ programa Majstori s filmovima Herzoga, Ivorya, Schlöndorffa… Kao i uvijek, prikazujemo najnagrađivanije dokumentarce prošle sezone kao što je dobitnik Zlatnog lava iz Venecije, ‘Sva ljepota i krvoproliće’ Laure Poitras. Tu su, naravno, i najnoviji filmovi koji će u periodu do ZagrebDoxa tek doživjeti svoje svjetske premijere, poput ‘Istočne fronte’ Vitalyja Manskoga, koji se nestrpljivo očekuje na Berlinaleu. Na kraju, ali nikako ne i najmanje važno, ZagrebDox i ove godine nastavlja svoju posvećenost hrvatskom dokumentarcu s čak dvadesetak najnovijih filmova“, istaknuo je Nenad Puhovski.

Devetnaesto izdanje ZagrebDoxa bit će na rasporedu u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema & Bara od 26. ožujka do 2. travnja. Osim više od stotinu odličnih filmova očekuju nas i brojni gosti, popratna događanja, razgovorni program ili, ukratko, festival dokumentarnog filma u svim svojim bojama, trajanjima, tematskim usmjerenjima i umjetničkim dosezima. Ovogodišnje će izdanje ZagrebDoxa u velikoj mjeri biti okrenuto publici koja je lani iznova pokazala kako voli dokumentarce na velikom platnu unatoč svim promjenama koje je donijelo doba streaming servisa.

Direktor Nenad Puhovski

Dokumentarna selekcija ZagrebDoxa za 2023. u ovim trenucima dobiva posljednje konture, no već je neko vrijeme spreman vizualni identitet koji i ove godine potpisuje Studio Šesnić&Turković. Ove su godine naši dizajnerski kreativci u smišljanju vizualnog identiteta posegnuli za samim temeljima festivala. Boja je prepoznatljiva, a ključan element istaknut i usidren u onome što se ni na jednom ZagrebDoxu ne može propustiti: Rubikova kocka najavne špice.

Devetnaesti ZagrebDox se smiješi, opterećen jedino željom da se prikažu najbolji svjetski dokumentarci!

Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.