Foto: PRESSSpeleološki klub Željezničar, član Zagrebačkog speleološkog saveza predvodi ekspediciji -LUKINA JAMA – SIFON 2013.

Lukinu jamu, najdublju jamu u Hrvatskoj, otkrili su 28. rujna 1992. godine slovački speleolozi, članovi Studentskog sveučilišnog kluba u Bratislavi. Nakon Slovaka istraživanje nastavlja Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Jama se nalazi na Sjevernom Velebitu, u Lomskoj Dulibi koja se nalazi u strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Nazvana je po Ozrenu Lukiću – Luki, speleologu koji je poginuo kao hrvatski vojnik u Domovinskom ratu na Velebitu. Lukina jama je 1421 m duboka i danas je među dvadeset najdubljih na svijetu .

Foto: PRESS

Speleološka ekspedicija LUKINA JAMA – SIFON 2013 je projekt orijentiran na istraživanje jamskog sustava Lukina jama – Trojama koji je najdublji speleološki objekt u Hrvatskoj te ujedno i najdublji takve vrste na području cijelog Dinarskog krša. Sustav je do sada istraživan u pet navrata, a tijekom ekspedicije 2010. godine ronjeno je u sifonu na dnu jame, kada je zaronjeno 40 metara u dubinu. Istraživanje Lukine jame postalo je psihički, fizički, tehnički, logistički, organizacijski i financijski izrazito zahtjevno. Ekspedicija LUKINA JAMA – SIFON 2013, predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata ikad provedenih u području speleologije i terenskog znanstvenog istraživanja u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Radi se o međunarodnoj, stručnoj, znanstvenoj, speleološkoj i speleoronilačkoj ekspediciji, koja je prema svim parametrima u rangu s najvećim svjetskim ekspedicijama i predstavlja izvrsnost najviše razine (napomena: za ilustraciju, slobodno možemo reći da je Lukina jama podzemni Mont Everest Dinarida). Predradnje i poslovi oko organizacije ekspedicije traju od kraja 2011. godine, dok će vrhunac i središnji termin za istraživanje biti od 2. do 25. kolovoza ove godine.
Dosadašnja istraživanja jamskog sustava značajno su pridonijela rasvjetljavanju tematike vezane uz krš i krško podzemlje. Unatoč tome, nužno je da ona budu nastavljena upravo zbog značajnosti i važnosti znanstvenih otkrića i speleoloških postignuća do kojih se došlo tijekom prijašnjih istraživanja. S druge strane, budući da se područje jamskog sustava nalazi u sklopu strogog rezervata prirode Hajdučki i Rožanski kukovi (NP Sjeverni Velebit), nove znanstvene spoznaje o podzemnoj fauni i hidrogeologiji će uvelike doprinijeti ekološkoj vrijednosti i značajnosti ovog specifičnog krškog područja koje je prepoznato i u svjetskim razmjerima. Upravo su to glavni razlozi provedbe ovog projekta. Želja da populariziramo krš i krško podzemlje, bogatstvo živog svijeta i vode u njemu, kao strateške vrijednosti Republike Hrvatske, dodatni je motiv više.

Sama ekspedicija je vođena s idejom i ciljem da se nastave multidisciplinarna znanstvena istraživanja na vertikalnom profilu jamskog sustava Lukina jama-Trojama (biološka, hidrogeološka, fizička, ekološka, kemijska i paleontološka) te da se speleoronilačkim tehnikama istraži sifon na dnu jame i istraži do koje uopće dubine seže Lukina jama. Nadalje, stručnim i znanstvenim istraživanjima krškog podzemlja doprinijet ćemo ekološkoj vrijednosti tog područja te informirati širu društvenu zajednicu o vrijednostima i potencijalima te potrebi zaštite krša i krških ekosustava. Također, ova ekspedicija će pridonijeti jasnijoj hidrogeološkoj slici krškog prostora. Koristeći najnovije metode i tehnike vjerujemo da zacrtane ciljeve možemo postići.

VODITELJ EKSPEDICIJE: Speleološki klub Željezničar, član Zagrebačkog speleološkog saveza

SUORGANIZATORI: Nacionalni park Sjeverni Velebit, Hrvatski speleološki savez, Zagrebački speleološki savez, Komisija za speleologiju HPS-a, Istarski speleološki savez, Breganja, Hrvatsko biospeleološko društvo

POKROVITELJ: prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske

SUPOKROVITELJ: g. Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba