Početna Mozaik Zagrebačke mažoretkinje – inicijacija nove “razvodnice”

Zagrebačke mažoretkinje – inicijacija nove “razvodnice”

Krajem prošlog tjedna, u centru Zagreba, prolaznici su svjedočili tradicionalnom “Cafenštrajtu”, starom zagrebačkom obredu kojim se obilježava inicijacija nove “razvodnice”

Zagrebačke mažoretkinje

Inicijacija je bila posvećena Ivoni Skočilović, koja je još u listopadu postala razvodnica, a ovim tradicionalnim običajem i službeno je dobila svoje druge dvije zvjezdice.

CAFNŠRAJT je običaj preuzet još od vojnika zagrebačkih garnizona Austro-ugarske kada bi im bio postavljen novi zapovjednik, a oni su s bakljama u rukama hodali gradom. Godinama je već zaštitni znak Zagrebačkih mažoretkinja, u narodu često nazvane i “jedinim živućim suvenirom grada”, koje u znak nove predvodnice ili razvodnice prolaze relacijom Palmotićeva – Jurišićeva – Trg bana Jelačića – Ilica – Tomićeva – Strossmayerova – Ćirilmetodska.

Zanimljivo, inicijaciji mogu biti prisutne samo mažoretkinje Seniorskog 1A sastava i potpuno je tajna te je najstrože zabranjeno prisustvo bilo koje druge osobe, piše na službenoj Facebook stranici Zagrebačkih mažoretkinja.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here