Početna Koncerti Zagrebačka filharmonija za Valentinovo poklanja koncert

Zagrebačka filharmonija za Valentinovo poklanja koncert

Na samo Valentinovo, 14. veljače s početkom u 19.30 sati, u prekrasnom ambijentu zagrebačkog Umjetničkog paviljona održat će se glazbeno-scenska izvedba “Priče o vojniku“ Igora Stravinskog u izvedbi Komornog studija Zagrebačke filharmonije i glumca Radovana Ruždjaka.

Zagrebacka filharmonija za Valentinovo poklanja koncert

Riječ je o djelu skladanom za vrijeme Prvog svjetskog rata na faustovsku temu vojnika koji, vraćajući se s bojišta, prodaje violinu (dušu) Vragu.

Glazba svakog pojedinog instrumenta nadopunjava priču koju čujemo oblikovanu riječima i ta se dva segmenta isprepliću u dojmljivu cjelinu.

Skladatelj je pred izvođače postavio visoke zahtjeve koje traže vrhunsku izvedbu i izvrsnost glazbenika. Tom će se izazovu pod ravnanjem dirigenta Darijana Ivezića odazvati sedam članova Zagrebačke filharmonije okupljenih u Komorni studio: Sho Akamatsu (violina), Ilin-Dime Dimovski (kontrabas), Rude Mimica (klarinet), Aleksandar Čolić (fagot), Dario Cepić (trublja), Antonio Janković (trombon) i Tomislav Kovačić (udaraljke).

Tekst Stravinskijevog libretista, švicarskog pisca C.F. Ramuza, tumačit će popularni hrvatski glumac Radovan Ruždjak kojeg publika poznaje kao jednog od glavnih “Kauboja”, kako kazališnog, tako i filmskog uprizorenja, kao i po njegovom angažmanu u matičnom kazalištu Trešnja u kojem osim što glumi i pleše step, radi i kao koreograf.

Glazbeno – scenskoj izvedbi posebnost će dati i režija Dore Ruždjak Podolski, zasigurno jedne od najtraženijih hrvatskih redateljica. U portfoliu ove umjetnice nalazi se više od 60 postavljenih naslova, hvaljenih opernih režija, nagrada hrvatskog glumišta za režiju hit-mjuzikla “Chicago” te brojna druga ostvarenja.

Ulaz na koncert u Umjetničkom paviljonu je besplatan. Ulaznice možete preuzeti na blagajni Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a jedna osoba može podići najviše dvije ulaznice.

Izvedba “Priče o vojniku” poklon je Zagrebačke filharmonije i Umjetničkog paviljona građanima. Nakon spektakularnog koncerta u svibnju prošle godine u povodu Dana grada Zagreba, ove dvije kulturne institucije nastavljaju vrijednu suradnju.