Orkestar Zagrebačke filharmonije 6. veljače 2016. godine nastupit će u naprestižnijoj koncertnoj dvorani na svijetu – Carnegie Hallu. Na gala koncertu pod vodstvom talentiranog mladog dirigenta Krešimira Batinića, osim jedne svjetske praizvedbe, naš će orkestar izvesti i jedno hrvatsko djelo – veličanstvenu Idilu  hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Na poziv uglednog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija, Zagrebačka filharmonija putuje u Sjedinjene Američke Države. Na koncertu u Carnegie Hallu premijerno će izvesti njegovo djelo Sinfonietta. Ovaj poznati glazbenik i humanitarac sirijskog podrijetla, svoje je uspješno glazbeno djelovanje usmjerio s ciljem pomaganja osiromašenoj i ratom obuhvaćenoj djeci Sirije. Tako će i ovaj koncert biti humanitarnog karaktera te doprinos razvijanju društvene svijesti o problemima zaraćenih područja.

Ovo će biti treći nastup Zagrebačke filharmonije u Carnegie Hallu u njezinoj 145 godina dugoj povijesti. Impresivan popis glazbenika koji su nastupili u ovoj prestižnoj koncertnoj dvorani od njene izgradnje 1891., Zagrebačku filharmoniju svrstava među najveće. Čast je svirati na pozornici na kojoj su povijest pisale svjetske klase: od  Antonina Dvoraka, Gustava Mahlera, Isidore Duncan, Sergeiija Rachmaninoffa preko Leonarda Bernsteina, Marie Callas i Leopolda  Stokowskog do Zubina Mehte, Yehudija Menuhina, Valeryja Gergijeva. Njujorška, Londonska, Bečka, Berlinska filharmonija, Maarinsky orkestar u svojim biografijama ističu nastup u ovoj dvorani.

Nastup u Carnegie Hallu oduvijek je bila stvar prestiža i ugleda. U skladu s „politikom“ Carnegie Halla – Tradicija izvrsnosti  –  Zagrebačka filharmonija u New Yorku predstavit će ne samo hrvatsku izvrsnosti i kulturu, nego i bogatu glazbene baštinu i povijest te u svojoj obljetničkoj 145. sezoni svoju historiografiju dopuniti još jednim vrijednim nastupom.

Koncert su podržali i pozdravili Grad Zagreb, Ured predsjednice RH, hrvatski diplomati i predstavnici u svijetu, predstvanici muslimanske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Davnih dana pitali su poznatog violinistu Jaschu Heifetza, kako se dođe do Carnegie Halla? On je odgovorio: vježbanjem! Tako je i naš Orkestar, tradicijom izvrsnosti, došao do  jednog i najvećeg –  Carnegie Halla.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here