Zvuk orkestra Zagrebačke filharmonije ovaj će se tjedan pronijeti sve do Sarajeva. U susjednoj Bosni i Hercegovini Zagrebačka filharmonija gostovat će u sklopu 21. Sarajevskih večeri muzike.

U srijedu, 13. svibnja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Zagrebačka filharmonija održat će koncert pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a uz njih će nastupiti i virtuozica na Stradivarijusovoj violini, izuzetna ruska glazbenica Alena Baeva.

Popularni SVEM – Festival Sarajevske večeri muzike etablirao se kao jedan od najznačajnijih glazbenih događanja o čemu svjedoči i njegovo ovogodišnje 21. izdanje koje iz godine u godinu kulturni život grada Sarajeva obogaćuje nizom kvalitetnih koncerata klasične glazbe na atraktivnim gradskim lokacijama, dovodeći vrhunske umjetnike i izvođače iz cijelog svijeta.

Zagrebačka filharmonija otvorit će Festival skladbom domaćeg skladatelja- šibenskog kompozitora i dirigenta Krešimira Baranovića. Majstorstvo orkestracije, kao i snažno korištenje elemenata narodne glazbe po kojem je Baranović karakterističan, osobito je čujno u Kolu iz njegova baleta “Licitarsko srce”, koje će Zagrebački filharmoničari izvesti u Sarajevu.

Alena Baeva svoje će majstorsko umijeće pokazati u izvedbi Brahmsovog koncerta za violinu koje u Sarajevu nije izvođeno 15 godina. Na programu koncerta je i kompozicija “Slike s izložbe” Musorgskog i Ravela koja, iako standardni dio klasičnog repertoara, također nije izvođena od davne 1988.g.

Ni zagrebačka publika neće ostati uskraćena za ovaj odličan glazbeni program jer će isti koncert po povratku orkestra iz Sarajeva biti izveden i u Zagrebu u petak, 15. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Kao pretposljednji koncert aktualne sezone našeg najvećeg orkestra, prigoda je to za iskoristiti i uživati u kvalitetnim programima iz “glazbene tvornice” vrhunskih glazbenika Zagrebačke filharmonije.