Autor:
Jozo Renić
[email protected]

Grad Zagreb dobiva poljoprivredne redare, prve u Hrvatskoj, koji će nadzirati poljoprivredna područja u gradu radi sprječavanja nastanka kakve štete na njima kojom bi se onemogućila proizvodnja biljaka ili radi uklanjanja nedostataka na njivama i vrtovima. Odluku o tomu donijet će Gradska skupština, koja se sastaje koncem mjeseca, a zeleno svjetlo dao je u utorak Odbor za poljoprivredu.

Poljoprivredni redari djelovat će u sklopu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

– Imamo odjel za poljoprivredno zemljište, koji će pratiti provedbe ove odluke – kazao nam je pročelnik Ureda za poljoprivredu Emil Tuk. – U ovom trenutku u sistematizaciji imamo predviđena dva redara, a jedno je mjesto već popunjeno. Drugo ćemo mjesto redara popuniti ili iz ureda, ili nekako drukčije. Mi smo prva lokalna uprava koja ima zaposlenog poljoprivrednog redara i on će odmah pošto Skupština digne ruku za ovu odluku krenuti na teren.

Inače, poljoprivredni redari imat će neke nadležnosti poljoprivredne inspekcije te inspekcije zaštite od požara. U slučaju prekršaja na nekoj njivi, oni će kršenje propisa dojavljivati već postojećoj poljoprivrednoj inspekciji, a moći će naplatiti i kaznu. Tako se na primjer tvrtka može kazniti iznosom od 2000 do 7000 kuna ako ne održava zemlju, ne uništi ambroziju ili nepravilno preore i prekopa njivu. Obrtnici se za takve prekršaje mogu kazniti od 1200 do 2500 kuna, a ostali pojedinci od 500 do 1000 kuna.

Na zagrebačkom području ima oko 5500 poljoprivrednih gospodarstava, a znakovito je to da se zbog raznih prenamjena godišnje izgubi između 50 i 70 hektara poljoprivrednih površina. O svim tim površinama brine se poseban Odjel za poljoprivredno zemljište pri Gradskom uredu, koji se među ostalim bavi i postupcima oko prodaje zakupa i zamjene državne zemlje itd.