Cjelokupni program 6. festivala „Zagreb, grad poezije“, koji se održava od 10. do 12. studenog, posvećuje se velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću u povodu šezdesete obljetnice njegove smrti.

„Festivalom želimo spojiti Tinove zagrebačke i pariške ulice i kavane. Predstavljat će svojevrsnu evokaciju vremena u kojem je Ujević živio, a u zagrebačkim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat ćemo fragmente njegove intimne ispovijesti. Prvo mjesto na kojem je radio i stvarao, a koje ćemo oživjeti je Kazališna kavana preko koje ćemo 10. studenog u 18 sati projicirati film o Tinu, nakon čega nastavljamo u Hrvatskom državnom arhivu, gdje će se i službeno otvoriti festival predstavom Skalpel kaosa i filmom Pariški Tin”, kazao je Goran Matović, autor festivala, na konferenciji za medije održanoj u petak 6.studenog u gostionici Tip-Top.

Tijekom festivala očekuje nas niz multimedijalnih događanja zasnovanih na pjesnikovim djelima poput Razgovora s Tinom, San i ludilo te tradicionalnog programa Sjećanje na Tina u gostionici Tip-Top, u kojoj je taj veliki umjetnik često boravio.festival o ujevicu

U sklopu manifestacije prikazat će se već spomenuti film Pariški Tin autora Gorana Matovića i Tin, redatelja Željka Senečića.

„Na dan Ujevićeve smrti, 12. studenog, otvorit ćemo Kavanu Corso, na uglu Gundulićeve i Ilice, koja je nasilno zatvorena. U njoj ćemo prikazati film koji pokazuje raskoš života i kulture u Tinovo vrijeme, a koji se nažalost drastično razlikuje od današnje situacije”, najavljuje Matović.

„U vrijeme Tina Ujevića događao se više kulture nego danas. Priznajem da nisam znao puno o njemu dok me iz nadležnog gradskog ureda nisu pozvali da napravim film. Zahvaljujući sudionicima u filmu danas shvaćam koliko je on zapravo velik i neprocjenjiv umjetnik”, kazao je Željko Senečić, autor filma i predstave o Ujeviću.

Najmlađa sudionica festivala Sara Renar naglasila je kako su teme o kojima je Tin govorio aktualne i danas.

„Šteta što danas samo rijetki čitaju Tina ili bilo koju drugu poeziju ili djelo. Meni je najpoznatija Ujevićeva pjesma Notturno, koju sam za festival uglazbila na suvremeni način, na neki način otvorila oči i pokazala kako čovjek treba biti otvorenog duha”, objasnila je Renar.
Ulaz je na sva događanja besplatan, a najbolju pozivnicu uputio je autor festivala kazavši kako je „bez poezije život moguć, ali to je prazan život.