Autor:
Katarina Butković
[email protected]

Slavica Kaurić FilaOni koji su 1958. godine prvi puta gledali Mendu i Slavicu danas tu predstavu gledaju sa svojim unucima. Više od pola stoljeća živi Mendo i u pravom smislu živi glumica Slavica Kaurić Fila. Prvi glumac koji je ličkom Mendi posudio glas, Krsto Krnec, nažalost je umro.

Od tada glas ovom umiljatom liku posuđuju neki novi glumci, trenutno Siniša Miletić. Mnogi se pitaju zašto se Mendo i Slavica ponovo ne vrte na Televiziji. Glumica odgovara da je razlog skidanja emisije bio poprilično banalan, zato što Mendo svugdje ubacuje “n” i tako djecu uči krivom govoru. Bilo kako bilo, činjenica je da svi hrle u kazalište pogledati Mendu i Slavicu, a kada predstava igra u školama taj dan nema izostanaka. I nitko poslije toga krivo ne govori. Ne govori se krivo niti poslije predstave Klaun Slavek koju je za Slavicu osmislio pokojni Drago Britvić, već se svi od srca nasmiju klaunu iz Zagreba, s jednim srcem i dva lica. Nije mu ravan niti Klaun iz Londona. Slavica Kaurić Fila rođena je prije 80 godina na Trnju. Kada je vidite dat ćete joj manje od 60. Ne srami se godina nego daje recept za dug i zdrav život:

Djevojčica je htjela kupiti Slavicu
U 60 godina glumačkog rada Slavica je svašta doživjela. Dogodovština s djecom sjeća se najviše. Jedna je djevojčica nakon predstave tražila da joj mama kupi Mendu. Mama ga joj je i kupila. Kasnije je opet nastala vriska. Ovaj put je tražila da joj kupi Slavicu. Mama je pozvala Slavicu i zajedno su djevojčici objasnile da je to nemoguće. Pamti topla dječja pisma, a najdraža joj jedna davna poruka: “Volim vas koliko ima snježnih pahulja od moje kuće do vaših televizora”

– Treba se veseliti životu, okružiti se pozitivnim ljudima i stalno nešto raditi. Uz to savjetuje da nam niti jedan dan ne prođe bez jogurta, jabuke i čaja od metvice.

I još nešto: – Život je nepredvidiv i zato je divan, kaže Slavica. Vi ne možete nekom sa sigurnošću reći evo dolazim ti sutra na kavu. Tako sam rekla prije nekoliko dana prijateljici, a u Zagrebu je osvanulo olujno nevrijeme. Upravo to što ne znam što me sutra čeka me fascinira.

Što vas fascinira u Zagrebu?
– Zagreb, jer je uvijek lijep, ali se ranije bolje živjelo. Šezdesetih ljudi nisu ostajali bez posla kao danas. Nije se kopalo po smeću, lakše se dolazilo do stana.

Slavica Kaurić FilaSlavica je rođena na Trnju i tu je provela 20 godina. Na svim drugim adresama manje. Oko autobusnog kolodvora Bugari su uzgajali povrće, a okolo su bile livade na kojima su se igrali.

– Kasnije je došao rat i bilo je teško, ali kad si mlad sve lakše preživiš. Od 1950. godine sam u Komediji sve do današnjih dana. Glumac nikada ne ide u mirovinu. Slavicu i Slaveka ću glumiti dok mogu, jer nema veće sreće od dječjeg smijeha. Posebno sam sretna kad razveselim slabovidnu djecu ili djecu s teškoćama u razvoju.

Za njih uvijek igram besplatno, a Britvić je često besplatno pisao. Sjeti se i Željka Drakulića koji je sašio Mendu, koji i danas “živi” sa Slavicom. Slavica rado ode u Malu kavanu i na Dolac, i to nakon svakodnevne kave u kazalištu sa svojim “komedijašima”. Žao joj je što još uvijek nije obnovljena kavana Korzo, gdje je provela dio mladosti.

– Niti jedan gradonačelnik to nije napravio, možda će Bandić, govori s nadom.