Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, kao i prethodnih godina pokreće inicijativu Zagreb bez ambrozije u vrijeme kada ona počinje cvasti, objavljeno na konferenciji za novinare organiziranoj na livadi u Sloboštini.

Podržavši ovu hvalevrijednu akciju čija kulminacija kreće u drugoj polovici srpnja, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je da u Zagrebu oko 150 tisuća stanovnika boluje od neke vrste alergije i s obzirom da broj oboljelih raste, alergija na pelud ambrozije predstavlja veliki problem koji se mora prevenirati i uništavati.

Prema riječima pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum, cilj Akcije je podizanje svijesti građana o potrebi suzbijanja i iskorjenjivanja ove štetne, invazivne biljke. “Vrlo male količine zrnaca ambrozije u zraku mogu izazvati alergijske reakcija, a s obzirom da je pred nama vrlo sušno razdoblje koje pogoduje njenom razvoju, očekuje se visoka koncentracija peludi ambrozije pa je potrebno na vrijem započeti s uklanjanjem, a kako bi se spriječilo nepotrebno osjemenjivanje tla”,naglasila je pročelnica Šitum.

Osim Gradskog ured za zdravstvo, u akciju suzbijanja ambrozije uključeni su i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, podružnica Zagrebačkog holdinga – Zrinjevac, Plućna bolnica Srebrnjak te Poliklinika za bolesti dišnog sustava.

Na kraju konferencije, upućen je apel sugrađanima da se pridruže Akciji i uklone ambroziju iz svojih dvorišta.

Brošura o ambroziji.

www.zagreb.hr