Autor:
Katarina Butković
[email protected]

MaltaU rano jutro na maturalno putovanje u Maltu krenuli su učenici 18. gimnazije. Iako je jutro bilo hladno, većina ih je bila obučena kao da će za nekoliko sati biti na plaži. Čak su na glavama imali i slamnate šešire. A na plaži će biti tek za dva dana, jer će vrijeme od subote do ponedjeljka provesti na brodu. Do broda ih je vozio Samoborčekov autobus, primjeren za daleka putovanja.

Roditelji su već prije dobili upute da je na brodu sve skupo pa su im napunili ruksake sendvičima i vodom. Neki priznaju da su za maturalac digli kredit da bi podmirili troškove i osigurali džeparac. Sad strahuju kako kupiti knjige. Neki su djeci već od osnovne škole štedjeli za ovaj dan, a nekima su pomogle bake, tete i stričevi. Cijena aranžmana je 5000 kuna, a povratak je zrakoplovom. Na Malti će ostati devet dana, a usput će vidjeti Italiju i Siciliju.

– Živjeti se ne mora, ali na maturalno se mora – kažu na sve učenici.

Malta, Amsterdam, Tunis…

Dragi profesori, roditelji i učenici, prepustite nama organizaciju maturalnih putovanja. Vodimo vas na razne destinacije širom Europe u modernim turističkim autobusima, brodovima, zrakoplovima… – takve dopise ravnatelji škola dobivaju već u veljači i već tada počinje maturalna groznica.

Neka Vlada smanji svoje troškove
Vlada je u više navrata predlagala putovanja po Hrvatskoj, no to nije zaživjelo.
– Zašto bi maturanti pokrivali dugove koje je ona stvorila? Neka Vlada smanji svoje troškove – kažu učenici na Facebooku.

Roditeljima se nudi mogućnost obročnog plaćanja karticama ili gotovinom u agenciji. Maturanti već u hladnim danima zamišljaju sebe na plažama Lloret de Mara ili malteškima, grčkima itd. Polako se s prvim danima proljeća kupuju i krpice, ocjene se nekako pohvataju u svibnju i lipnju i još je potrebno preživjeti ljeto. Jer, maturalci počinju potkraj kolovoza.

I onda se dogodi čudo, autobusni kolodvor oživi već u pet sati ujutro. Svuda pjesma, graja i smijeh. Roditelji poskrivećki brišu suze za svojim mezimcima i jedva čekaju njihov povratak. Oni za to ne mare. Ulaze u velike autobuse oboružani svom mogućom tehnikom i veseljem što su napokon slobodni. Kratko mahnu i odlaze daleko: u Španjolsku, na Maltu, u Tunis, Grčku, Amsterdam, Prag, Pariz. Njih oko 40.000 u Hrvatskoj svoj će boravak platiti 2500 do 5000 kuna. Uz to ide džeparac od 300 do nekoliko tisuća eura, ovisno o dubini roditeljskog džepa.

maturantiNakon svega isto pitanje roditelja, ali i državnih dužnosnika: jesu li trebali taj novac ostaviti u Hrvatskoj, jer kriza je, ili imaju pravo na svoj izbor. Iz iskustva znam da nitko, barem u razredu moga maturalca, nije glasao za Dubrovnik i da im nitko nije mogao nametnuti ništa. Nije da oni ne vole svoju zemlju, nego su u Dubrovniku bili na kraju osnovne, a nekako se osjećaju i preblizu roditeljima, kažu u šali.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da ih nitko nije osobito ni animirao za Dubrovnik ili drugo naše mjesto. I roditelji i agencije prepustile su odabir putovanja djeci, jer maturalac je jednom u životu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here