Foto: PRESSZagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je najavio kako će u listopadu Gradskoj skupštini prijedložiti novi sustav naplate odvoza otpada po kologramu, odnosno po tome koliko ga se proizvede umjesto po kvadraturi stana.
Gradonačelnik tvrdi kako nema nikakvog razloga da se to ne prihvati. “Puno pravedniji način – da platimo odvoz otpada onoliko koliko ga proizvedemo, a ne po kvadraturi stana”, rekao je Bandić novinarima prilikom predstavljanja “Zelene strategije razvoja Grada Zagreba” na petom “Better Building Brunchu” u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

Istaknuo je kako je reciklaža “conditio sine qua non” bilo kakve strategije gospodarenja otpadom. Napravljene su dvije sastavnice strategije – sanirali odlagalište otpada “Jakuševec” i napravili pročišćivač, a da bi napravili treću – MBO (mehaničko-biološka obrada otpada) tehnologiju i energanu, treba dići ekološku svijest građana uz ekološku infrastrukturu koja se izgrađuje svaki dan.

Na tom tragu, naglasio je kako je kako u svih 218 mjesnih zajednica u Zagrebu postoje zeleni otoci na koje će se do Nove godine nastojati staviti posude za odvojeno odlaganje otpada”, najavio je gradonačelnik Bandić.

“Uz ekološku infrastrukturu koju razvijamo treba raditi na jačanju ekološke svijesti naših sugrađana, to je budućnost ekološko osvješćenog Zagreba i Hrvatske”, rekao je.

Hina.hr