Kada je riječ o turističkim brojkama bez ekskurzija, u ljepotama grada smještenog dijelom u Slavoniji, a dijelom u Srijemu zabilježen je porast od 43,81 posto u dolascima i 32,75 posto u noćenjima. Naime, 2022. Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja.

U ukupnoj strukturi gostiju prevladavaju domaći sa 75 posto, a od stranih najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Bugarske…

Odlična potražnja rezultirala je i novom ponudom. U 2022. otvoreno je i devet novih smještajnih objekata od čega su tri kuće za odmor. Taj je trend nastavljen i ove godine, u siječnju su otvoreni kuća za odmor i apartman pa danas Vukovar raspolaže s 1.066 ležaja.

Riječni kruzing sve atraktivniji, vratile se ekskurzije

Dunav, kao jedan od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske, prošle je godine bio odredištem brojnih ljubitelja riječnog kruzinga. U vukovarsku luku uplovilo je 305 kruzera s 29.607 putnika, najviše iz SAD-a i s njemačkog govornog područja.

U Vukovar su se lani vratile i školske ekskurzije, čiji je dolazak zbog pandemije bio prekinut, a što se tiče posjeta memorijalnim mjestima i atrakcijama, grad se vraća na brojke od prije korone.

Vodotoranj je zabilježio najveći broj posjetitelja i rast od 32,78 posto u odnosu na 2021., a sve je više posjetitelja manifestacija i festivala, od Vinkova, Vukovarskog lutkarskog proljeća do Festivala glumca, Vukovar film festivala, Etno sajma i Adventa.

Muzeju vučedolske kulture Oznaka europske baštine

Mjerenje kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja destinacijom – IQM Destination Vukovar – pokazalo je da je ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara u 2022. bilo iznimno visoko, čak 93/100. Na online platformama više od 6.000 gostiju ostavilo je recenzije, potvrdivši komentarima i ocjenama da Vukovar svoje goste jednako spremno očekuje u svako doba godine.

„Najbolje su ocijenjene turističke atrakcije, s 97 od maksimalnih 100 bodova. Među njima je i Muzej vučedolske kulture koji je prošle godine dobio dvije međunarodne nagrade. Zbog svoje aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine, Europska komisija dodijelila mu je Oznaku europske baštine. Europsku nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma 2022 u kategoriji Promocija europske baštine mladim posjetiteljima muzeju je dodijelio European Cultural Tourism Network sa sjedištem u Bruxellesu“, istaknula je Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara.

Dobar vjetar u leđa destinaciji Vukovar

Da je Vukovar jednako atraktivan bez obzira na godišnje doba, potvrđeno je lani i na Danima hrvatskog turizma gdje je bio među prve tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma. Na jednom od najznačajnijih hrvatskih turistički susreta – turističkoj burzi PUT – lani su na prijedlog TZ Grada Vukovara tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the Best dobili i vukovarska putnička agencija Vu Life journey i Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno hrvatsko naj“.

Sve su te nagrade odličan vjetar u leđa destinaciji Vukovar, ali i još jedna potvrda da se vukovarski turizam razvija u pravom smjeru“, poručila je Marina Sekulić.