Početna Novosti Vrijeme je za SFeraKon – najveću konvenciju znanstvene fantastike u JI Europi

Vrijeme je za SFeraKon – najveću konvenciju znanstvene fantastike u JI Europi

SFeraKon 2015 – najstarija i najveća konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi ove će godine, od 15. do 17. svibnja, hodnike Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu oživjeti neobičnim kostimima, nimalo običnim knjigama, predavanjima i kvizovima te najneobičnijim ljudima – fanovima SF-a!

Kao i svake godine, njih će na FER pohrliti preko tisuću, a vikend će provesti u uvrnutim razgovorima, još uvrnutijim igrama i radionicama te zavidno zamršenim natjecanjima.

Počasna gošća ovogodišnjeg SFeraKona je američka spisateljica znanstvene fantastike, steampunka i fantasyja, Kate Elliott koja nam stiže s dalekih Havaja, a u fandomu je, osim po dobrim knjigama, poznata i kao autorica čije je pravo ime – Alis A. Rasmussen – puno neobičnije od pseudonima pod kojim se proslavila. Objavila je preko 20 romana znanstvene fantastike i fantasyja, a bila je i nominirana za Nebulu te World Fantasy Award. Nama je među njezinim djelima najpoznatija trilogija Spiritwalker čiji prvi dio, “Hladna Magija” (Cold Magic) na hrvatskom jeziku izlazi premijerno za SFeraKon-u, u izdanju Lumena.

SFeraKon

Nagrada za najbolje žanrovsko djelo

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 16. svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u SFerinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih na koji je pristiglo preko 2.000 radova.

U SF-u se nikad ne tuguje, pa se tako posebnim dijelom programa i posebnom titulom “počasnih duhova” (Ghost of Honour) slavi rad, lik i djela nedavno preminulih velikana žanra, pisca Sir Terryja Pratchetta te glumca Leonarda Limoyja.

S obzirom da je ova godina puna velikih povijesnih obljetnica, ni znanstvena fantastika nije iznimka. Prošlo je pola stoljeća od objave jednog od najpopularnijih romana SF-a Dine Franka Herberta o kojoj će se sigurno pričati tijekom cijele konvencije, a da biste saznali zašto – morat ćete doći! Nadalje, 150 godina slavne “Alise u Zemlji Čudesa” Lewisa Carrolla SFeraKon obilježava interaktivnom Čajankom iz Zemlje Čudesa riječke umjetničke skupine The Hauntlings, a rođendan tvorca najezovitije proze, H. P. Lovecrata proslavit će se prigodnim slavljem.

Zabava, paleta predavanja i filmovi

Tradicionalni spoj zabave i ozbiljnih tema na ovogodišnjem SFeraKonu će u petak braniti ultrapopularni “SFeraKon Survivor” te predstavljanje hrvatskog izdanja kultnog stripa Neila Gaimana – Sandman. SFeraKonska subota je, osim dodjelom SFERA i SFERICA, obilježena bogatim sajmom knjiga, igraonicom, LARP-ovima, radionicama za djecu i nizom zanimljivih predavanja i panela zbog kojih SFerakonski posjetitelji vječno priželjkuju sposobnost da budu na više mjesta odjednom.

Paleta predavanja uvijek je raznovrsna – od znanosti (“SETI i IMC: Ima li smisla?”) preko književnosti (“Suvremena njemačka SF književnost” do igara (“”Kako je Viktor osvojio Austrougarsku iz spavaće sobe”), turizma (“Tajnoviti Zagreb”) te aktualnih događanja (“Kad štenci podivljaju ili Tko je strgao Huga”). Nedjelja donosi uzbudljivu aukciju knjiga i nezaobilaznu Grunfovu malu radionicu, koja jednako oduševljava mlade i stare.

Filmski program ove godine uz projekcije donosi i premijerno predstavljanje SFerinog scenarističkog inkubatora kojeg je vodila scenaristica Irena Krčelić, a čiji su polaznici osvojili čak dvije potpore HAVC-a 2015. za razvoj scenarija. U pisanju scenarija moći će se okušati i posjetitelji SFeraKona – u nedjelju poslijepodne SF pisac i scenarist Vanja Spirin vodi scenarističku radionicu. U subotu će se predstaviti i izvrsna domaća fantasy web serija Land of Arcadia.

Detaljni pregled programa SFeraKona, koji se sastoji od šest istodobnih streamova programa s ukupno 91 točkom programa, možete pogledati na OVDJE.