Autor:
Zvonimir Milčec

Zvonimir Milčec (Bruno Konjević / CROPIX)Prva runda veslanja po prvom maksimirskom jezeru prošla je dobro. Druga malo teže, a treća – rikavica! Ostal bez sape. Na izlasku skoro se skljokal. Pa nemam više 12 godina, koliko mi je bilo kad sam s drugim klincima ranih 50-ih završaval veslanje na tom jezeru. A kak je prošli tjedan, zahvaljujući upravi ZOO-a i njenoj ravnateljici Davorki Maljković, tradicija veslanja u Maksimiru nastavljena, bez mene fešta nije mogla proći.

Za prvo, ili Jurjaveško, jezerce  duboko tri metra kardinal Juraj Haulik dal je kupiti jedrilicu, čija su razapeta jedra privlačila pozornost purgera koji bi  dolazili u Maksimir, a koji se u vrijeme te prve i posljednje jedrilice 1843. nazival Jurjaves ili Jurjevac. Pedesetak godina kasnije sesvetski načelnik Marko Mileusnić kupuje brod na petrolej. Bio je dug osam metara i natkriven platnom, a ime mu je bilo Grad Zagreb. Kršten je 14. rujna 1892., a kum mu je gradski senator Gjuro Deželić. Na taj brod koji je stanicu imal pokraj paviljona Jeka i bil je senzacija Maksimira, danas podsjećaju požutjele fotke.

Sredinom 19. stoljeća Zagreb počinje u Maksimiru i športski živjeti. Zimi 1853. na prvom jezeru otvoreno je klizalište, 1919. HAŠK tu organizira vaterpolo sekciju, a dvije godine kasnije odigrana je i prva utakmica protiv kombinirane momčadi Splita i Rijeke. Godine 1923. na jezeru je održan vaterpolo turnir. Zimi se na zaleđenom jezeru igrao tzv. curling, koji se spominje još u 16. stoljeću. Igrači su metlama na glatkom ledu naganjali kamen od 20-ak kila. Ta igra kod nas se spominje uz prvo maksimirsko jezero, na koje su, eto, vraćeni čamci s veslima. A meni je najvažnije kaj sam se nakon više od pola stoljeća opet našo u čamcu. I odveslal ne jemput, nego triput. I preživil…