OrchidsOvaj tjedan u Dokukinu Croatia popratite jubilarno 5. izdanje Vox Feminae, u najvećoj mjeri posvećeno filmu. Najdugovječniji festival u Hrvatskoj koji promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe glazbenica i raznolikih kolektiva potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere. U subotu 5.11. i nedjelju 6. 11. u Dokukinu Croatia pogledajte ukupno sedam dokumentaraca ovogodišnjeg Vox Feminae o eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput  aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma.

Cilj ove manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je siguran za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

PROGRAM VOX FEMINAE U DOKUKINU CROATIA

A song for a T girl / Pjesma za T djevojku
r. Ingrid Ung, dokumentarni, Finska, 2010., 13′
Mješavina fikcije i dokumentarca A song for a T girl donosi putovanje M2F transseksualne žene otkrivajući njen unutarnji i vanjski identitet. Njena je potraga za slobodom, emancipacijom i cjelovitošću ispričana doduše  fragmentarno, ali uz puno humora.

Lost in the Crowd / Izgubljeni u gomili

r. Susi Graf, dokumentarni, SAD, 2010., 61′
Lost in the Crowd / Izgubljeni u gomili prati grupu LGBT a većinom transrodnih mladih ljudi koje žive kao beskućnici na ulicama New Yorka. Ovaj izniman dokumentarac, sniman tijekom osam godina, otkriva sve prepreke i izazove s kojima se suočavaju ne bi li preživjeli u spram njih neprijateljski nastrojenom svijetu ali i snove i želje koje ih tjeraju na suočavanje s tako okrutnom stvarnošću.

www.lostinthecrowd.net

[youtube 5O39UWORp_A nolink]

Five Pictures Of a Father / Pet fotografija oca
r. Nadia Josefine El Said, dokumentarna animacija, Danska, 2010., 22′
Film se sastoji od pet priča djevojaka i žena koje predstavljaju slike svojih očeva koje su povezane idejama prisutnosti i odsutnosti, težnji i snova.

Orchids, My Intersex Adventure / Orhideje, moja interseksualna avantura 
r. Phoebe Hart, dokumentarni, Australija, 60′
Phoebie Hart, redateljica dokumentarnih filmova razotkriva se na putu vlastitog otkrivanja sebe, vezanom za njeno interseksualno stanje.

www.orchids-themovie.com

[youtube 0K7opMUbV30 nolink]

Lumikko, the Little Snow Animal / Lumikko, snježna životinjica
r. Mia Tervo, dokumentarni, Finska, 2009., 19′
U redu je željeti ljubav – samo je treba tražiti na pravome mjestu.

May I Enter / Mogu li ući
r. Koštana Banović, dokumentarni, Nizozemska, 2009, 59′
Art dokumentarac o afro-brazilskoj religiji Candomblé na otoku Itaparica gdje se tijekom ceremonija obuzetosti duha bogovi spuštaju na zemlju i borave s ljudima uz bubnjeve, pjesmu i ples. Kao strankinja Koštana pokušava ući u taj svijet no ne nalazi ulaz. Svakim sljedećim pokušajem približavanja nailazi na kontradiktorne priče i ideje o tome što je Candomble. Ili što je bila. Ili što bi trebala biti.

http://vimeo.com/18764127

Noise and Resistance –  voices form the DIY underground / Buka i otpor
r. Julia Ostertag & Francesca Araiza-Andrade, Njemačka, 2011., 91′
Glasovi DIY podzemlja  daje presjek europske punkerske scene, od Barcelone do Moskve. Autonomija i solidarnost i snažne političke ideje ovdje se prenose glazbom kao i načinom života.
+ diskusija nakon

http://www.noise-resistance.de/

[youtube m0yY1JWKBJ4 nolink]