U nizu turističkih aplikacija što se pružaju korisnicima mobilnih uređaja, u obilazak grada sada možete krenuti pomoću prvog glasovnog vodiča “VoiceGuide Zagreb”, piše na službenoj stranici Turističke zajednice Grada Zagreba. Aplikacija je razvijena zajedničkim naporima TZGZ-a, Instituta za turizam te stručnjaka iz tvrtke “EXE.cutor”.

Posebnost ovog inovativnog rješenja jest što se radi o “offline” aplikaciji, što znači da je dovoljno samo jednom postaviti ju na mobilni uređaj, a daljnja upotreba ne zahtijeva pristup internetu te na taj način ne veže uz sebe nikakve dodatne financijske izdatke.

Ovaj prvi glasovni vodič osmišljen je tako da, osim što nudi zvučne zapise o svim atrakcijama destinacije, pruža i pregršta drugih zanimljivih i korisnih informacija te je uvijek ažurna.

Glasovni vodič čak i misli za vas

Uz kartu destinacije s kartom javnog prijevoza sadrži veći broj fotografija, informacije o radnom vremenu i cijenama ulaznica muzeja ili drugih sličnih sadržaja.

Pomoću aplikacije korisnici će se moći podučiti o najpoznatijim frazama hrvatskog jezika, informirati o tipičnim suvenirima i jelima, a predlaže im se i što je najvažnije vidjeti u vremenu koje im je na raspolaganju tijekom posjeta destinaciji.

Aplikacija je prilagođena gluhim i slabovidnim osobama jer su informacije dostupne i u audio i u tekstualnom formatu. Mogu je koristiti i osobe koje imaju poteškoća s kretanjem s obzirom na to da, kad se aplikacija pokrene, nije potrebno u rukama i dalje držati mobilni uređaj.

VoiceGuide Zagreb - prvi glasovni vodič
Foto: Saša Zinaja

Što ako je GPS signal nedostupan?

Inače, aplikacija je prilagođena radu na više vrsta mobilnih uređaja i tableta baziranih na operativnim sustavima Android ili iOS. U zatvorenim prostorima gdje je GPS signal nedostupan aplikacija koristi QR kodove te na taj način pruža jedinstven spoj QR i GPS usluga, što je i prvo takvo rješenje u svijetu.

Korisnici koji na svojim mobilnim uređajima nemaju GPS mogu aplikaciju preuzeti s QR kodova postavljanih u destinaciji i koristiti je barem u djelomično automatiziranom režimu rada, u potpunosti besplatno. Uz to, korisnik može i sam unositi vlastite lokacije u aplikaciju kako bi se kasnije lakše mogao orijentirati i vratiti do njemu zanimljivih mjesta.

Budući da aplikacija sadrži 202 zanimljive kratke priče s opisom 188 lokacija u gradu te ima edukativno obilježje, osim turistima mogla bi biti interesantna i Zagrepčanima.

Izvor: Turistička zajednica Grada Zagreba