Autor:
Online-Zagreb.hr, Hina, Saša Zinaja, Infopunkt.tv

Pernarovi (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Još jedan protuvladin prosvjed, počeo je oko 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića okupljanjem nezadovoljnih građana koji traže odlazak vlade i datum izbora.

Na središnjem zagrebačkom trgu u početku se okupilo nekoliko stotina prosvjednika, no ubrzo se brojka povećala najprije, po novinarskoj procjeni, na oko tri tisuće, dok je u šetnji gradom dosegla sedam do 10 tisuća sudionika. Prosvjednici su uz zvukove bubnjeva i zviždaljki te uobičajeni uzvik “svi na ulice” najprije krenuli Jurišićevom ulicom u 13. po redu prosvjednu šetnju gradom.

Na čelu povorke je transparent “Generalni štrajk”. Okupljenima se iz okolnih ulica pridružuju građani. Tramvajski promet preko Trga bana Jelačića je zaustavljen.

Uz uobičajene transparente poput “Generalni štrajk”, “Ne trebaju nam lideri da bi odlučivali – direktna demokracija” i “330.000 nezaposlenih, 70.000 bez plaće – kapitalizam – ne, hvala!”, “Želimo raditi i svojim radom upravljati” s potpisom “masa” i “Padaj vlado i nepravdo” na prosvjedu su se danas pojavili novi transparenti: “Stranke su problem, a ne rješenje”, “Todorić, Kerum, Škegro, Vidošević – kapitalizam = legalizirana korupcija – Mudrinić, Pavić, Horvatinčić, Tedeschi”, “Jedan svijet, jedna borba – Akademska solidarnost”, “Hoćemo izbore”, “Jednakost, zaposlenost samoupravljanje”, “Rad bez plaće gore od ropstva”, “Poništenje pretvorbe i privatizacije”.

prosvjed, 19.03.2011. (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Navijači Dinama na Cvjetnom trgu

Uz prosvjednike na Cvjetnom trgu su se uoči utakmice okupili i navijači Dinama. Oni su odlučili pratiti utakmicu iz kafića no nakon nekog vremena im je dosadilo pa su pošli na Trg bana Jelačića gdje su vikali “Mamiću cigane odlazi iz svetinje” a potom su se uputili u Tkalčićevu. Na održavanju reda angažirano više od 1000 policajaca. Pojačanje je stiglo i iz drugih gradova, no za sada nisu imali potrebu intervenirati.

Uoči prosvjeda poslijepodne je uhićen jedan od inicijatora Facebook prosvjeda Ivan Pernar. Uhićen je dok je za ekipu slovenske televizije davao izjavu na Markovu trgu. Njemu je od ranije sud zabranio kretanje tim trgom i okolnim ulicama u središtu grada. Zagrebački prosvjed također prate novinari iz Srbije.

Tijekom dana su također održani prosvjedi u Čakovcu, Virovitici i Đakovu te u Rijeci, u kojoj se okupilo 500-njak prosvjednika. Zagrebački prosvjed završio je oko 21 sat.

[nggallery id=434]

[infopunkt 2824&video=01 nolink]

[infopunkt 2824&video=02 nolink]