Početna Uncategorized VIDEO: Večernjakovci odlučni u obrani prava

VIDEO: Večernjakovci odlučni u obrani prava

Autor:
Infopunkt.tv

ulaz u Večernji listNa današnjoj konferenciji održanoj ispred zatvorenih “Večernjakovih” vrata predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske govorili su o sada već petodnevnom štrajku novinara Večernjeg lista.

Konferencija, koja se trebala održati u štrajkaškoj sobi unutar zgrade Večernjeg lista, održala se ispred zgrade. Već taj podatak govori o odnosu Uprave prema zaposlenicima, rekao je glavni sindikalni povjerenik Večernjeg lista Anton Filić. Nakon petog dana štrajka, Uprava i dalje šuti po tom pitanju, ali ne i po pitanju tužbe. Naime, Uprava Filiću prijeti tužbom zbog njegove izjave da su u štrajku najbolji novinari Večernjeg lista. Također je upućena tužba proziv Sindikata novinara Večernjeg lista optužujući štrajkaše da stvaraju pritisak novinarima koji nisu u štrajku.

Uprava “Večernjeg lista” izvijestila je danas da je bila i ostala otvorena za pregovore o kolektivnom ugovoru, no tvrdi da je te pregovore prekinuo sindikat pa je i odluka o povratku za pregovarački stol isključivo na sindikatu.
– Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo pozivamo da prestanu nanositi štetu ‘Večernjem listu’ vođenjem granske sindikalne bitke preko leđa zaposlenika ‘Večernjeg lista’, koji je po uvjetima koje garantira jedan od najboljih medijskih poslodavaca u zemlji- stoji u prioćenju uprave zagrebačkog dnevnika.

Sindikat nije ostao dužan pa je potegnuo pitanje rada na crno i postavio pitanje “tko puni novine za vrijeme štrajka?”. Pozvao je i inspekciju, a u petak su na sastanku sa svime upoznali i premijerku Jadrankom Kosor.

Zdenko Duka upozorio je na “val restrukturiranja medijske scene” te pozvao predstavnika Uprave Večernjeg lista Borisa Trupčevića da otpočne pregovore s novinarima.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić, kao i prethodnih dana podsjetila je na problem primjenjivanja dvostrukih standarda austrijskog vlasnika Večernjeg lista Styrije. Izjavila je da po tom pitanju imamo podršku kolega u Austriji i onih iz Međunarodne federacije novinara, na što predsjednica Ogranka HND-a u Večernjem listu Božena Matijević dodaje da su zatražili primanje kod austrijskog Veleposlanika i kod predstavnika europske komisije u Hrvatskoj kako bi im predstavili stanje u našoj zemlji. Matijević kaže kako imaju naznake da će ih primiti u Grazu, no, o tome više idućih dana.

Filić – o štrajku

[infopunkt 2854&video=02 nolink]

…prijetnje tužbom…

[infopunkt 2854&video=03 nolink]

– inspekcija…rad na crno…

[infopunkt 2854&video=04 nolink]

Galić – austrijska kompanija Styrija…

[infopunkt 2854&video=05 nolink]

Duka – zadovoljan štrajkom solidarnosti…

[infopunkt 2854&video=06 nolink]

…val restrukturiranja medijske scene…

[infopunkt 2854&video=07 nolink]

Radovinović – narušeni sigurnosni uvjeti…

[infopunkt 2854&video=08 nolink]

Matijević – sastanak u Gratzu…

[infopunkt 2854&video=09 nolink]

[infopunkt 2854&video=01 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here