Autor:
Infopunkt.tv /Online-Zagreb.hr

beskućnikTko su zagrebački beskućnici? Obično se u tu skupinu svrstavamo osobe koje s imovinom što stane u jednu do dvije vrećice lutaju gradskim tržnicama i spavaju u parkovima. Međutim, beskućnici vrlo lako postaju i podstanari ako ostanu bez zaposlenja, osobe s prevelikim kreditima, dužnici onima koji se hvale da “zaobilaze listu HROK-a”… Beskućnici su vjerojatno i još neki, možda upravo oni čija je ruka ispružena prema nama u tramvaju ili ispred dućana…

Toliko često susrećemo beskućnike da je šokantno kako je svaka vlast slijepa na njihovo postojanje. U državi i gradu gdje je prosjačenje gotovo dio nacionalnog folklora Zakon o socijalnoj skrbi uopće ne poznaje termin “beskućnik”.

– U svim zemljama koje su se priključile Europskoj uniji problem beskućništva je porastao pa će tako sigurno biti i u Hrvatskoj. Ekonomska kriza ne pogoduje poboljšanju pa smatramo da se problem treba što prije sustavno rješavati,- rekla je Valentina Otmačić, koordinatorica za zagovaranje ljudskih prava Amnesty Internationala Hrvatska (AIH).

Vlasti najprije trebaju problem prepoznati, što im do sada nije polazilo za rukom, potom ga definirati i na kraju sustavno raditi na njegovom rješavanju, pojašnjava Otmačić.

Izvan institucija se radi na rješavanju problema, postoje male nevladine organizacije i vjerske zajednice koje pomažu beskućnicima u vezi s njihovim smještajem, prehranom pa čak i s resocijalizacijom. Međutim, ta pomoć treba biti sustavna i to od strane državnih institucija, smatraju u Amnesty Internationalu, a teško je ne složiti se. Za većinu ljudi koji su postali beskućnici takav status uopće nije bila stvar njihovog odabira već životnih okolnosti u kojima su se našli.

Nije vlastiti odabir

[infopunkt 2042&video=06 nolink]

Što hitnije sustavno rješavanje

[infopunkt 2042&video=02 nolink]

Samo naizgled mali problem

[infopunkt 2042&video=03 nolink]

Državo, pokreni se…

[infopunkt 2042&video=05 nolink]