I ove godine histrionsku sezonu otvara festival komedija posvećen velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju.

Proteklo je već nešto više od pet godina kako nas je naš dragi Bobi fizički napustio, ali nema gotovo ni jednog dana da se u Histrionskom domu ili na Opatovini ne sjete vjernog Histriona i njegove  dobrote.

Nakon uspješno završenog 31. zagrebačkog histrionskog ljeta i velikog broja odigranih predstava na Ljetnoj pozornici Opatovina ponovno smo u Histrionskom domu. Njihova nova kazališna sezona započinje festivalom komedija V. Bobijevi dani smijeha koji će trajati od 18. do 29. listopada. Svaki dan prikazat će se druga predstava, sve redom odlične komedije.

14358689_1297812796917810_7660849769207458128_n

Raspored predstava je sljedeći:

Utorak, 18. listopada u 20 h – svečano otvaranje V. Bobijevih dana smijeha

FRANCEKOVA TETA, Nino Škrabe u režiji Georgija Para te produkciji GD Histrion

U predstavi glume:

Franjo Kuhar, Davor Svedružić, RonaldŽlabur/Ivan Grčić, Luka Bulović, Matija Čigir, Hrvoje Klobučar, Marija Borić, Dinka Vuković, Ana Majhenić, Ana-Marija Percaić, Mirela Brekalo-Popović

„Francekova teta“ je urnebesna komedija, prožeta smiješnim zapletima i napetim, neočekivanim raspletima, u kojoj se pojavljuje niz neodoljivo komičnih, šarolikih karaktera. Uz simpatične mlade parove u njoj defiliraju otkvačeni doušnici, opaki obavještajci i propali komičari, lažni i pravi „udbaši“ i „ustaše“, rasne i falšne ljepotice svih mogućih kolora.

Srijeda, 19. listopada u 20 h

OPASNA IGRA, Branislav Nušić u režiji Velimira Mitrovića te produkciji PozorištaSlavija iz Beograda

U predstavi glume:

Branko Đurić, Radovan Miljanić, Milan CaciMihailović, Miljan Prljeta, Vasilija Kokotović, Iskra Brajović

U “Opasnoj igri” radnja se odigrava u Francuskoj i sve ličnosti koje se okupljaju u jednoj vili 20 kilometara udaljenoj od grada su Francuzi. Obuzet frojdizmom, Nušić u “Opasnoj igri” invertiraFrojdovo učenje: protagonist komedije, dr.HipolitMonel, umjesto da otkrije potisnuto osjećanje ljubavi i da ga stimulira ne bi li osobu doveo u normalne životne tokove, čini obratno. Težeći da uguši svaki ljubavni nagondrMonel bavi se problemom potiskivanja ljubavnih osjećanja i svoju metodu naziva “psihotehnikom”. Okupljenim kolegama i prijateljima- tu su još jedan liječnik, profesor univerziteta, njegov asistent, zatim jedan slikar i njegov prijatelj, velegradski bonvivan- predstavlja mladu Nanetu, koja je objekt njegovog eksperimenta, kao uspjeh svoga “izuma”. Međutim, kako će uspjeh eksperimenta na kraju izostati zbog pojave mladog bonvivana, koji je osvojio Nanetu, komedija dokazuje tezu kako se protiv prirode, pa tako ni ljubavi- ne može.

Dr Raško Jovanović

Četvrtak, 20. listopada u 20 h

KAOS IZA KULISA, Michael Frayn, u režiji Peđe Gvozdića te produkciji GK-aZorin dom iz Karlovca

U predstavi glume:

Petra Cicvarić, GiulioSettimo, Ana-Marija Percaić, Katarina Baban, Katarina Strahinić, Branko Smiljanić, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković, Peđa Gvozdić

„Kaos iza kulisa“ jedan je od najboljih i najigranijih komada suvremene svjetske dramaturgije. Remek djelo u tri čina Michaela Frayna, izvrsna je komedija koja prati kazališnu trupu jednog provincijskog gradića koja nastoji napraviti i izvoditi predstavu. Predstava u predstavi uvodi nas u svijet kazališta ispred i iza kulisa, u privatne živote glumaca te njihove međusobne odnose. Predstava koja će sigurno izazvati salve smijeha kod publike, koja će privući i najtvrdokornije neprijatelje kazališta, koja će vam otkriti sve tajne glumačkog poziva. Ne propustite ovu urnebesnu komediju koja je već godinama hit u mnogim kazalištima diljem svijeta.

Petak, 21. listopada u 20 h

VJEČNO MLADI, Erik Gedeon, u režiji SandyaLopičića te produkciji SNG Maribor

U predstavi glume:

Irena Varga, Mateja Pucko, Marijana Šimunović, Matevž Biber, Jurij Drevenšek, Kristijan Onstanek, SandyLopičić/ Denis Horvat

U predstavi Vječno mladi, skupina glumaca i glumica, članovi nekadašnje mariborske Drame, na groteskno zabavan način, uz pomoć pjesme, tj. glazbene terapije, učinit će sve samo da ne bude dosadogrock’n’rollatreće životne dobi. Izvrsnom glumom i interpretacijom hitova kao što su “I Love Rock’n’roll”, “Born To Be Wild”, “I Got You Babe” i drugih, učinili su da stara pozornica opet katarzično vibrira.

Subota, 22. listopada u 20 h

BESPLATNI wi-fi, ClaudioGnomus, u režiji Zorana Mužića te produkciji HNK-a iz Zadra

U predstavi glume:

Žana Bumber, Alen Liverić, Petra Težak

Komedija s vrlo aktualnom temom iz suvremenog života, donosi priču o troje razvedenih samaca prisiljenih živjeti u sustanarstvu jer zbog velikih troškova i financijske krize to je jedino rješenje za uštedu. Hoće li taj suživot biti sretan, vedar? Hoće li Internet služiti samo za održavanje kontakta s vanjskim svijetom ili će se umiješati u sentimentalni život i narušiti skladni sustanarski odnos trojke? ClaudioGnomus u djelu neodoljive komičnosti propituje suživot osoba koje žive zajedno ne zbog ljubavi – nego iz potrebe, vodeći ih u urnebesnom ritmu iz jedne paradoksalne situacije u drugu…

Nedjelja, 23. listopada u 20 h

U ZAJEDNIČKOM STANU, Neil Simon, u režiji Zorana Mužića te produkciji KG Lectirum

U predstavi glume:

Ksenija Paić, Matija Prskalo, Zijad Gračić, Mladen Čutura

Riječ je o komediji dvaju parova; sudjeluju dvabrata Marvin i Leo, te dvije prijateljice Jennie i Fanny. Braća su po karakteru potpuno različiti. Leo je kazališni menadžer, oženjen je i brak mu je na klimavim nogama. Pokušava ga na neki način spasiti, ali se zapravo ne trudi previše. Prijatelj je s Fanny, glumicom s kojom je u mladosti bio u vezi, pa sada pokušavaju osvježiti mlade dane. I, baš kada sve krene kako treba i kada bi se trebalo nešto dogoditi, iskrsne neki problem i ne dogodi se ništa.

Marvin je pisac kojem je umrla žena i koji se teško snalazi u ulozi samca. Jennie je glumica, rastavljena je, pa Fanny i Leo rade na tome kako bi ih spojili u čemu i uspijevaju, no nepredviđeni problemi dovode njihovu ljubav u pitanje.

U nizu komičnih obrata, brzih izmjena ljubavnih zapleta, gledatelji će se susresti sa svakodnevnicom i bliskim okružjem koje scenskom izvedbom dobivaju literarno-dramski ugođaj prezentiran glumom sjajne glumačke ekipe.

Ponedjeljak, 24. listopada u 20 h

ČELIČNE MAGNOLIJE, Robert Harling, u režiji Barbare Rocco te produkciji HNK-a iz Varaždina

U predstavi glume:

Katarina Arbanas, Sunčana Zelenika Konjević, Mirjana Sinožić, Gordana Slivka, Sara Stanić i Irena Tereza Prpić

Priča progovara o usponima i padovima u životu te o ljudskim odnosima koji nam pomažu prebroditi i ono najgore. Upoznat ćemo šest snažnih žena kroz njihove zanimljive sudbine prepletene prijateljstvom. Robert Harling, suvremeni američki dramatičar (rođen 1951.) autor je Čeličnih magnolija, priče o šest žena, različitih po godištu, društvenom statusu i karakterima, koje se vješto nose s rješavanjem životnih problema. Radnja je smještena u lokalni frizerski salon maloga grada i počinje na dan Shelbynog vjenčanja, kad ona s majkom dolazi u frizerski salon u kojem susrećemo i ostale likove. Junakinje su snažne žene, rastrgane između vlastitih želja i prepreka koje im nameće život. U kazališnom tekstu, praizvedenom 1987. na Broadwayu, nema muških likova, iako su česta tema razgovora. Harling je tekst preradio u filmski scenarij dopisavši muške uloge koje su tumačili brojni poznati glumci (Julia Roberts je za ulogu Shelby prvi put nominirana za Oscara).

Utorak, 25. listopada u 20 h

LAŽIVAC, Carlo Goldoni, u režiji Zorana Mužića te produkciji HNK-a iz Šibenika

U predstavi glume:

Jakov Bilić, Mate Gulin, Anđelko Babačić, Joško Ševo, Franka Klarić, DaniraGović, Oriana Kunčić, Rade Periša, Ivo Perkušić, Jasminka Antić i Jere Svračak

Šibenska verzija ove komedije stvarana je po istom principu osuvremenjivanja i adaptacije likova i fabule. Bit svake komedije je prepoznavanje a da bi se ono postiglo potrebno je da likovi postanu autentični. Tako se stari Pantalone pretvorio u Franu Crnogaću, ribara iz Mandaline, Dottore u gradskog sudca Paška Balancanu, Arlechinno i Brighella ovdje se zovu Grubiša i Dragica, a mladi venecijanski zaljubljenici postaju šibenski mladići i djevojke. Tu je lijepa Ružarija u koju je zaljubljen sramežljivi i nespretni TončiPegula, dok se u prgavu Lucijetu zaljubljuje pravi šibenski berekin Cvitko. U priču uvode nove anegdote i peripetije čime je zaplet dobio suvremeniju dinamiku. Komedija zabune ovdje je oporija i intenzivnija, a spletke i intrige šarmantnog i prevrtljivog mladića Lovre Crnogaće dovode do brojnih obrata i iznenađenja Zaplet započinje kada se Lovre Crnogaća vraća u rodni Šibenik nakon petnaest godina.

Srijeda, 26. listopada u 20 h

MALO MORGEN, Nino Škrabe, u režiji Georgija Para te produkciji Kazališta KNAP iz Zagreba

U predstavi glume:

Željko Duvnjak, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi, Tomislav Martić i Mladen Vasary

Iskusni profesionalni kartaš namjerio se na lokalne kockare u luksuznom hotelu na Opatijskoj rivijeri. Sraz ovih petero osebujnih, ali vještih ljudi rezultirat će briljantnom komedijom prepunom lukavih zapleta i neočekivanih obrata u kojoj nitko nije onakav kakvim se predstavlja i ništa nije onakvo kakvim se čini. A sve nam to izgleda nekako poznato, zar ne?

Četvrtak, 27. listopada u 20 h

NAS DVA I JA, Saša Anočić, u režiji Saše Anočićate koprodukciji Ludens Teatra iz Koprivnice i Teatra Exit iz Zagreba

U predstavi glume:Živko Anočić, Ivana Rushaidat/AmandaPrenkaj, Saša Anočić, Matija Antolić

“Predstava Nas dva i ja inspirirana je, tj. rađena je po ideji jednog crtanog filma o bezuvjetnom prijateljstvu.

Petak, 28. listopada u 20 h

SLUČAJNI PERVERZNJAK, Andrew Goffman, u režiji Gorana Grgića te produkciji GK-a Joza Ivakić iz Vinkovaca

U predstavi glume:Vladimir Andrić, glasove posudili: Tarik Filipović, Selena Andrić, Danijela Cvitanović i Jelena Sadrić

“(Slučajni) Perverznjak”, monodrama nastala po tekstu američkog autora Andrewa Goffmana je duhovita životna priča o seksualnom sazrijevanju koja oduševljava publiku diljem svijeta.

Vrlo zabavan tekst govori o ozbiljnim stranama naizgled bezazlene priče o ovisnosti o pornografskim filmovima. To je jednako tako priča o odrastanju, upoznavanju seksualnosti i uklapanju u „normalan“ život, raznovrsniji od ovisničke utopije. Uz dobru dozu lascivnosti i još više humora PERVERZNJAK dira svačiju uspomenu pa tako nudi način na koji porok ostaje po strani od glavne matice vlastita života. Tek po strani – koliko god se borili, porok odnosno ovisnost ostaje. AndrewGoffman je ovu monodramu napisao 2005.god. Svjetsku premijeru je imala na Times Squareu u New Yorku. Trenutno se predstava izvodi u 14 zemalja, na 4 kontinenta. Ovo je praizvedba u Hrvatskoj.

NE PREPORUČA SE OSOBAMA MLAĐIM OD 15 GODINA.

Subota, 29. listopada u 20 h

NEBO NAD ZAGREBOM, Miroslav Međimorec, u režiji Miroslava Međimorca

U predstavi glume:Žarko Potočnjak, Emma Martinjak, Matino Antunović i MarkŠoškić

Monodrama „Životna priča Janka Žnidarića“ ispovijed je  starog  „agramera“  koju  on pripovijeda slučajnom namjerniku za stolom na terasi jednog zagrebačkog kafića. Janko Žnidarić  bio je uspješan  arhitekt i graditelj, bonvivan i ljubitelj ljepšeg spola kroz čiji život se prelamaju najvažniji događaji  u Zagrebu 20. stoljeća – predratne godine mira i prosperiteta,  školovanje, profesionalni  uspjeh i poroci – kocka, piće i žene – pa  rat sa svim teškoćama i opasnostima te poratne godine sve do današnjih dana.  Rat donosi u njegov  život uspješnu židovsku glumicu,  izbjeglicu iz nacističke Njemačke, čiji muž  će nastaviti put prema Palestini kako bi je tamo sačekao. Okupacija Zagreba  onemogućiti  će njen odlazak i Esther  će se naći sama u Zagrebu izložena  smrtnoj opasnosti . Jedini čovjek koji bi joj mogao pomoći poduzetni  je arhitekt Janko Žnidarić koji  se u nju smrtno zaljubljuje… Na kraju svoga puta Janko Žnidarić ostaje sam i kao čudak iz gornjogradskog kvarta, uz konjak,  dijeli namjernicima svoje bogato životno iskustvo.  Smisao svoga  života  sažimlje u jednu jedinu riječ:  Ljubav!

Srijeda, 19. listopada u 19:30 h  – predstava se izvodi u GK Komedija

GOSPOĐICA IZ MAXIMA, Georges Feydeau u režiji Ivice Kunčevića u produkciji GK Komedija

 

U predstavi glume:

Saša Buneta, Željko Duvnjak, Davor Svedružić, Filip Juričić, Adam Končić, Goran Malus, Vid Balog, Ivan Čuić, Adnan Prohić, Slaven Španović, Ivan Magud, Dražen Bratulić, Ronald Žlabur, Sandra Bagarić, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, Vanja Ćirić, Nada Abrus, Jasna Bilušić, Vanda Winter, Marija Borić

Briljantno dramaturški obrađen kazališni hit, koji je za za izvođenje priredio Ivica Kunčević. Vrckasta kurtizana zamijenjena je za damu iz visokog društva i sada je nehotice u centru pažnje. Njena iskrenost i neposrednost, šarm i ljepota nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a ona dobiva priliku da raskrinka sav lažni moral pomodnih francuskih salona. Direktna i često prosta ona okrene stvari u svoju korist, ostavljajući lažne moraliste da trunu u svom malograđanskom životu. Feydeau je uvijek vrlo smiješan, pogodan za ansambl i uvijek popularan i omiljen kod publike, a kazalište Komedija ga dugo nije imalo na repertoaru.

Četvrtak, 27. listopada u 19:30 h  – predstava se izvodi u GDK Gavella

FILUMENA MARTURANO, Eduardo De Filippo, u režiji Dražena Ferenčine te produkciji GDK Gavella

U predstavi glume:  Anja Šovagović Despot, Dražen Kühn, Zoran Gogić, Perica Martinović, Anja Đurinović, Natalija Đorđević, Nenad Cvetko, Amar Bukvić, Nikola Baće, Đorđe Kukuljica i Ivan Grčić

Rasna melodrama, ili “dramska komedija”, glumca i dramskog pisca, scenarista i pjesnika, Eduarda De Filippa, jedne od ključnih osobnosti talijanskog teatra 20. stoljeća, u svoje središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava. Lik Filumene, na pozornici i na filmu, igrale su mnoge velike glumice, a gledateljima je vjerojatno najpoznatija filmska interpretacija Sofije Loren u “Braku na talijanski način”, gdje joj je partner bio Marcello Mastroianni. Pored samog De Filippa, “Filumenu Marturano” režirali su Vittorio de Sica, Franco Zeffirelli, Laurence Olivier i mnogi drugi, vraćajući se tekstu iz kojeg ključa “neiscrpna životna energija i vječna iskonska snaga Mediterana”. Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, Filumena Marturano izmiče klasičnom poimanju “moralnog”, a drama nas provocira svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima.