Predstava opisuje Florence Foster Jenkins, rođenu Narcissu Florence Foster – entuzijastičnu sopranisticu koja je zapravo postala slavna zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti. Rođena je u bogatoj obitelji i od malena je željela pjevati i studirati glazbu u inozemstvu, no roditelji joj nisu željeli omogućiti studij. Nakon očeve smrti, uz pomoć naslijeđa došla je do sredstava koji su joj omogućili pjevačku karijeru u Philadelphiji.

Jenkins nije imala nimalo smisla za ritam i intonaciju, i teško je držala tonove pa se njezin privatni učitelj prilagođavao njenim pogreškama u ritmu i tempu. Unatoč tome, ili baš zbog tog neobičnog načina pjevanja, Florence je postala izuzetno popularna.

Publika ju je voljela zbog zabave, a ne zbog njezinih pjevačkih sposobnosti, iako je Jenkins bila potpuno uvjerena u veličinu svoga talenta. Postala je istaknuta glazbena kultna figura u New Yorku tijekom 1920-ih, 1930-ih i 1940-ih. Cole Porter, Gian Carlo Menotti, Lily Pons, Sir Thomas Beecham i druge slavne osobe bile su njezini obožavatelji.

Uspoređivala se s poznatim sopranima, a kritičare je opisivala kao “profesionalno ljubomorne”. Svjesna kritika, ponosno je izjavila: „Ljudi mogu reći da ne znam pjevati, ali nitko ne može reći da nisam pjevala “. Jenkins je na groteskan način pjevala poznate operne komade kao na primjer arije Mozarta, Brahmsa, Verdija, Straussa i drugih.

Bila je sretna i vesela žena okružena krugom odanih prijatelja koji su je stalno hvalili i laskali joj, iako su, kao i ona, bili jednako neskromni i ekscentrični.

  1. godine je upoznala St. Claira Bayfielda, koji joj je postao manager i s kojim bila u neobičnoj ljubavnoj vezi.

Velik dio Florencine karijere i života činio je i mladi pijanist Cosme McMoon kojii ju je pratio na njezinim koncertima.

U dobi od 76 godina Florence Jenkins se napokon ispunio san te je 25. listopada 1944. nastupila u New Yorkškom Carnegie Hallu. Ulaznice za njezin koncert bile su rasprodane tjednima prije. Mjesec dana nakon koncerta pjevačica je preminula.

Florence Foster Jenkins se nije pretvarala da zna pjevati, ona je bila uvjerena u to i  time je bila primjer svima onima koji sanjaju, a nemaju dovoljno hrabrosti učiniti nešto…

Premijera: 25.01.2018.

Autor: Peter Quilter

Redatelj: Krešimir Dolenčić

Asistent redatelja: Rok Pečečnik

Kostimografija: Tea Bašić

Scenografija: Irena Kraljić

Producent: GD HISTRION

Izvođači: Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Ivana Lazar, Fabijan Komljenović, Vanja Matujec, Marija Sekelez

PRETPREMIJERE: 23. (utorak) i 24. (srijeda) siječnja u 20h

PREMIJERA: 25. siječnja (četvrtak) u 20h

REPRIZE:  26. (petak) i 27. (subota) siječnja u 20h