Početna Lifestyle Uspješna prva radionica o stvaranju glazbe

Uspješna prva radionica o stvaranju glazbe

Veliki interes mladih zaljubljenika u glazbu izazvala je prva zagrebačka “The Converse Rubber Tracks” radionica, održana jučer u Malom pogonu Tvornice kulture.

Pozornicu su zauzeli Remi i Luka Tralić – Shot, osnivači i pokretačka snaga grupe Elemental koji su, u gotovo dva sata predavanja, posjetiteljima prenosili iskustva i znanje stečeno u više od 18 godina koliko se bave glazbom. Radionica je održana na temu “Od ideje do pjesme”, koja je razrađena kroz nekoliko tematskih cjelina ili faza “rađanja pjesme”.

Radionica na temu stvaranja glazbe

U sklopu prve faze govorilo se o samim počecima svega – prvim stihovima, melodiji, ideji za pjesmu, te odnosu talenta i rada.

Tekstopisci – vježbajte, pišite, morate stalno biti unutra. Mentalna i verbalna gimnastika je obavezna za sve koji žele dobro slagati rime”, naglasila je Remi.

Druga faza ticala se rada u prostoriji u kojoj se od mnoštva raznih dijelova – kitica, refrena, pripjeva, melodija, ideja za aranžman – slaže i usavršava gotov proizvod, odnosno pjesma. Preporuka predavača: nikada ne ulaziti u studio (treća faza) ukoliko nemate gotovou pjesmu. Četvrta i peta faza su “miks” i “mastering” pri čemu je razbijen i jedan mit o masteringu.

Luka Tralić - Shot

“Za snimku je ipak najvažnije da je dobro snimljena i izmiksana, dok mastering pak nije nužno slati u skupe studije na drugom kraju svijeta već u ruke inžinjerima zvuka koji poznaju bend i koji će pjesmi dati dodatnu vrijednost”, izjavio je Shot.

Iduća zagrebačka “Converse Rubber Tracks” radionica održat će se 21. veljače kada će u glavnoj ulozi biti riječki bend Jonathan.

Više informacija o platformi Converse Rubber Tracks možete pronaći na web stranici converse.hr.