Skandinavija i Hrvatska se javno vole već drugu godinu zaredom zahvaljujući Nordijskom festivalu. Od 15.  do 17. rujna u Zagrebu će se u nekoliko dana predstaviti ovogodišnja partnerska zemlja Švedska. Glazba, književnost, hrana, stil života, pričanje bajki i još puno toga švedskog donosi Udruga  ‘Aurora’, organizator Nordijskog festivala.

Festival se u suradnji s rock programom Good Vibrations otvara glazbom 15. rujna u Vintage Industrial Baru nastupom domaćoj publici dva dobro poznata benda: DRVORED i CHUI, te švedskim gostima koji stoje iza imena SLEEPWULF. To  je bend iz Kristianstada koji inspiraciju  za svoju glazbu crpi  iz 70-ih slušajući Zeppeline i Sabbathe, a već je ove godine bio u Zagrebu i imao vrlo zapažen nastup na InMusicu. Nastavak je to suradnje između  švedske udruge Studiefrämjandet  i Good Vibrationsa koja je u gotovo tri godine rezultirala s preko 30 bendova koji su zasvirali u Švedskoj, odnosno Hrvatskoj.  Za kvalitetnu selekciju glazbe pobrinut će se DJ Emir (Izvorišta/Radio Student). U skladu s večeri, prije koncerta i između bendova slušat će se nordijska glazba, a nakon koncerta slijedi plesna glazba iz svih dijelova svijeta (rumba, cumbia, afrobeat, taranta, balkanbeat). Karte po pretprodajnoj cijeni od 25 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, kod Cibone), a na dan će koštati 40 kuna.

U petak, 16.09. u Tkalčićevoj ulici, Kava Tava će ugostiti jednog od najpoznatijih mladih književnika, Srđana Sandića koji nam priprema predavanje o švedskim krimićima. Za cijelo vrijeme trajanja festivala u Kavi Tavi ćete moći probati nekoliko jednostavnih švedskih jela –  švedske palačinke sa šumskim voćem, sendviče s dimljenim lososom, rolice s cimetom itd. Ulaz je besplatan.

U subotu, 17.09. u Etnografskom muzeju se održava Bajkopričaonica. Na programu će biti čarobne priče sa skandinavskim čarobnim bićima. Sve posjetitelje čekaju i švedski slatkiši kao i likovna radionica Nikoline Stanišić iz Centra za kreativni razvoj „U oblacima“. Ulaz je besplatan.

Dašak Švedske na Nordijski festival dolazi zahvaljujući Udruzi hrvatsko-švedskog prijateljstva ‘Aurora’  koja je  osnovana  2013. godine.  Cilj Udruge je povezivanja Hrvatske i Švedske, poticanje prijateljskih i kulturnih veza hrvatskog i švedskog naroda; uzajamno upoznavanje povijesti i suvremenog života Hrvatske i Švedske; upoznavanje i približavanje švedske i hrvatske kulture, znanosti, povijesti i jezika.