Boris Šprem, predsjednik SkupštineGradska skupština odlučila je popraviti prostorno planiranje u Zagrebu zaključcima koje je donijela na dugo najavljivanoj i iščekivanoj tematskoj sjednici.

Povod za sjednicu bili su prosvjedi građana zbog radova u Varšavskoj ulici, ali i puno šire nezadovoljstvo. Donijete su kratkoročne i dugoročne mjere, a među ovim prvima je preporuka gradonačelniku Milanu Bandiću da započne nove pregovore s investitorom projekta “Cvjetni prolaz” kako bi odustao od povećanja broja podzemnih etaža garaže te izgradnje rampe u Varšavskoj ulici.

S izgradnjom rampe ne bi trebalo početi prije okončanja upravnog spora kako bi se izbjegla moguća šteta, smatraju gradski zastupnici.

Ukidanje detaljnih planova

Prijedlog je i da se izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba ukine obveza izrade detaljnih planova uređenja. Također, GUP bi trebao jasno odrediti zone zabrane gradnje javnih garaža u središnjem dijelu Donjeg grada i na Gornjem gradu, a tamo gdje će se garaže graditi predvidjeti rješenja za ulaz i izlaz.

Isprika u ime SDP-a
Tematskoj sjednici nije bio nazočan gradonačelnik Milan Bandić, a u ime kluba SDP-a građanima Zagreba “za sve pogrešne odluke donijete u prethodnom razdoblju, koje su gradu nanijele štetu” ispričala se zastupnica Mirela Holy.

U zaključcima tematske sjednice predlaže se i promjena maksimalnog koeficijenta izgrađenosti u Donjem gradu. U zaštitnom zelenilu predviđa se ukidanje izgradnje složenih rezidencijalnih građevina.

Studija za Donji grad

Za četvrt Donji grad predložena je izrada studije koja bi poslužila kao temelj za prostorno planske dokumente. Najavljeno je kako će se također razmotriti mogućnost osnivanja radnih tijela za tematske projekte kao što je obnova Donjeg i Gornjeg grada i Kaptola.

Gradska skupština osnovat će multidisciplinarni stručni savjet za prostorno uređenje, a za urbanu komasaciju Gradski fond čija će se sredstva namjenski koristiti.

“To je dobar iskorak ka boljem i sustavnijem uređenju prostora u Zagrebu”, rekao je na kraju predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem.

VIDEO: Isprika Mirele Holy u ime kluba zastupnika SDP-a (www.infopunkt.tv)

[local /wp-content/uploads/2010/03/V_002.mpg]

Pitanje za vas:

Jeste li zadovoljni zaključcima Gradske skupštine?

1 Komentar

  1. Nisam zadovoljan ali me zanima da mi odgovorite kada če ići gradski stanovi na otkup.