Foto: Tomislav MedakPrirodu smo navikli shvacati kao nesto sto je “tamo”, drugdje od nas, izvan kulture, covjekovog upravljanja i gdje je svaka promjena samo negativna.

Medjutim, u divljini koju cine i ljudi i zivotinje, kako kapital, tako i kultura, koliko ekonomski interesi, toliko i politicka (samo)volja, nema vise onog drugog mjesta prirode, kao sto nema niti mjesta iskljucive covjekove dominacije. Izmedju sajmista rabljene robe i odlagalista smeca skloni smo prepoznati samo jedan korak u procesu gomilanja otpada. Pozivamo Vas da zajedno barem privremeno naselimo prostor tog koraka i otvorimo pitanja kako drugacije odlagati otpad i kako drugacije vidjeti prirodu.

Pozivamo vas na 24-satno kampiranje na livadi izmedju Savskog nasipa i rijeke Save, nedaleko od zagrebackog komunalnog odlagalista otpada Prudinec/Jakusevac i sajma rabljene robe Hrelic.

Naselimo kroz 24 sata jednu od ekoloski najproblematicnijih zagrebackih zona zajedno s umjetnicima, aktivistima i strucnjacima koji ce tijekom 24-satnog programa izvesti svoje performanse, izloziti radove i otvoriti diskusije na teme ekologije i grada, otpada i njegovog zbrinjavanja.

Pridruzite se u kampu svojim satorom, kamp kucicom ili vrecom za spavanje, sudjelujete u diskusijama, pratite izvedbe i provedite noc na lokaciji privremenog umjetnicko-istrazivackog kampa.

Projekt “Prirodu treba graditi” posvecen je upravo preminulom umjetniku i prijatelju, Željku Zorici Šišu, ciji ce performans “12 stolica” biti izveden prema njegovim uputama u okviru kampa. Cijelo zbivanje uokvirit ce 24-satna izvedba predstave “Ima li zivota na sceni?” BADco., a svoje ce umjetnicke intervencije i radove izvesti medijski umjetnici Ana Husman i Davor Sanvincenti, glazbenici Alen i Nenad Sinkauz te likovni umjetnik Slaven Tolj. O problematici zbirnjavanja otpada govorit ce Tomislav Tomasevic iz Zelene akcije, Sasa Avirovic iz cakovackog komunalnog poduzeca ČAKOM i Svjetlana Lugar ispred projekta “Mamutica za cist okolis”. Takodjer, u nedjelju ujutro “Parkticipacija”, udruga za promicanje urbane agrikulture, odrzat ce dvije kratke radionice na temu “Hrana a ne smece: Kucno kompostiranje i sijanje u reciklirane posude”. Projekt podrzava 7 lezalja iz iz eko-umjetnickog projekta “Reciplaza”, autori: Darko Fritz, Sanda Hancevic, Valerija Jurjevic, 2008-11.

Kamp ce biti postavljen na livadi izmedju Savskog nasipa i rijeke Save, preko puta sajma rabljene robe Hrelic i s pogledom na zagrebacko komunalno odlagaliste otpada Prudinec/Jakusevac, od 14. rujna u 10 sati do 15. rujna u 12.00.

Detaljan program: http://badco.hr/2013/09/12/prirodu-treba-graditi/

Organizacija: BADco. uz pomoc Zelene Akcije

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here