Kako bi ukazala na rastući javnozdravstveni problem, ali i skrenula pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice, Udruga SVE za NJU nizom aktivnosti obilježit će 11. tjedan prevencije raka vrata maternice u razdoblju od 22. do 28. siječnja 2017. godine.

Uz tribinu za pacijentice i predstavnike medija u prostorima Udruge, središnje događanje bit će u subotu, 28. siječnja u zagrebačkom trgovačkom centru City Center One West (Jankomir), gdje se već tradicionalno održavaju Dani zdravlja.

Samo predstavljanje akcije bit će u 11 sati u City Centeru One West, gdje će na konferenciji za medije sudjelovati i ambasadori Sanja Doležal, Lana Jurčević, Bruno Šimleša te brojni stručnjaci.

Vodeći domaći stručnjaci, studenti medicine, članice Udruge SVE za NJU i osobe iz javnog života svim će zainteresiranim građanima biti na raspolaganju za savjetovanje i odgovore na najčešća pitanja i dvojbe o bolesti uzrokovanoj HPV-om, jedinom karcinomu koji se može uspješno prevenirati, u City Centeru One West i East, od 10 do 14 sati.

Osim toga, posjetitelji će humanitarnom kupnjom broša „Biser mudrosti“ moći podržati rad Udruge SVE za NJU koja je od 2008. godine na raspolaganju svim ženama oboljelima od raka.

Raspored aktivnosti

Srijeda, siječnja 2017. godine u 12 sati u prostorijama Udruge SVE za NJU, u Ulici Kneza Mislava 10 u Zagrebu, održat će se tribina pod nazivom BISER MUDROSTI – POBIJEDIMO RAK VRATA MATERNICE koju će voditi dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković. Tribini će prisustvovati:

  • sc. Magdalena Grce: Deklaracija o prevenciji – slijedimo li dobra iskustva Europe?
  • Dinka Nakić: Možemo li pobijediti rak vrata maternice?
  • Maja Marić Bajs: Model preventivnih aktivnosti NZJZ “dr. Andrija Štampar”
  • Dorić: HPV stigma ili enigma – Kako razgovarati sa partnerom?

SREDIŠNJE DOGAĐANJE – subota, 28. siječnja 2017. godine, od 10 do 14 sati u sklopu obilježavanja DANA ZDRAVLJA u City Centeru one East i City Centeru one West – na središnjem događanju u 11 sati u City Centeru one West prisustvovat će predstavnici pokrovitelja i organizatora te ambasadora javnozdravstvene akcije Sanja Doležal, Lana Jurčević i Bruno Šimleša. Predviđena je simulacija savjetovališta koje Udruga svakodnevno omogućava svojim korisnicama, a tijekom koje će na pitanja posjetitelja odgovarati stručnjaci.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva oko 350, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, čime dolazimo do potresne činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. Danas se s velikom sigurnošću zna kako je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here