novac, ilustracijaUdruga Franak reagira na bankarska lobiranja kod vladajućih te ističu, nedopustivo je i protuzakonito da banke pokušavaju nagovoriti izvršnu vlast da se miješa u poslove sudske vlasti. Ističu, banke u strahu i nemoći nakon presude slamku spasa traže od Vlade RH. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Nakon medijskih izvještaja o sastanku u Vladi Republike Hrvatske na kojem su bili nazočni predstavnici banaka, guverner Vujčić, premijer Milanović i ministar Linić, Udruga Franak ostaje zapanjena koliko daleko seže lobiranje bankarskog sektora. Navodno, prema izvještajima pojedinih novinara te prema već prije plasiranim izjavama „neovisnih“ ekonomskih analitičara, vlast je upozorena kako postoji opasnost za financijsku i pravnu sigurnost zemlje. Nedopustivo je i protuzakonito da banke pokušavaju lobiranjem kod izvršne vlasti utjecati na odluke sudbene vlasti.

Nakon nekoliko godina konstantne financijske nesigurnosti građana koji su na rubu egzistencije zbog podivljalog tečaja CHF-a te zbog nezakonitih podizanja kamata u kreditima, pojavilo se za njih svjetlo na kraju tunela u vidu nepravomoćne presude u slučaju „Franak“. Pojavila se nada, ali i vjera, da će na temelju sudskoga procesa profunkcionirati pravna država i da će osim financijske sigurnosti, ugroženi građani dobiti i pravnu sigurnost, jer neće završiti na cesti i postati dužnicima beskućnicima sa svojim obiteljima. Banke, koje se do nepravomoćne presude nisu uopće izjašnjavale o slučaju „Franak“, sada su navodno počele upozoravati na potencijalnu pravnu i financijsku nesigurnost Republike Hrvatske zbog toga što će nakon pravomoćne presude morati smanjiti dugove svojih klijenata te će najvjerojatnije morati vratiti i nezakonito naplaćene razlike u anuitetima. Kako tumačiti takve bankarske pokušaje, potpomognute određenim novinarima i „neovisnim“ ekonomskim analitičarima?

Također, nakon sastanka banka i vladajućih, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je: „To nam ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva.“

Smatramo takvu izjavu jednoga ministra neprimjerenom i nepotrebnom. Ministar bi trebao biti upoznat s pravnim razlozima zašto je presuda donesena i ne bi smio komentirati ekonomske efekte presude. Pogotovo ne bi smio stvarati dojam u javnosti kako će zbog pravedne presude patiti gospodarstvo Republike Hrvatske. Gospodarstvo Republike Hrvatske ima problema već dva desetljeća, između ostalog i zbog bankarskog sektora koji u kriznim vremenima zarađuje milijarde ekstra profita na depozitima i dugovima hrvatskih građana.

Udruga Franak mišljenja je da se sve to radi s ciljem pritiska na Visoki trgovački sud, ali ne direktnim putem, nego se pokušava preplašiti vlast lobiranjem s okusom ucjene, na temelju kojeg se onda očekuje da će vlast djelovati na pravosuđe. Sigurni smo da izvršna vlast neće dozvoliti uplitanje u neovisnost sudbene vlast. Izvršna vlast i sudska vlast u Republici Hrvatskoj nisu i ne smiju biti ovisne jedna o drugoj. Također smo uvjerenja da takvi pokušaji bankarskog lobiranja neće naići na plodno tlo. Naša sudska vlast mora ostati i biti neovisna, nekorumpirana, mora djelovati isključivo na principima stručnosti i neovisnosti, te prema zakonima Republike Hrvatske, a ne prema interesima bankarskoga lobija.

Postavlja se pitanje, koji je pravi naziv za navodno bankarsko lobiranje prema izvršnoj vlasti Republike Hrvatske? Je li to samo okretanje pile naopako, ili bi se tome moglo dati i neki drugačiji naziv?”

profitiraj.hr