Početna Moj Zagreb Zagreb.hr U školi se uči briga o okolišu kao način življenja

U školi se uči briga o okolišu kao način življenja

Autor:
Jozo Renić
[email protected]

eko škola (foto:Siniša Kosić Medijska mreža)– To smo postigli velikim angažmanom svih, od učiteljica do djece – kazao nam je ravnatelj škole u Šestinama Ljubomir Špiljar, na kojoj se također odnedavno zavijorila zelena zastava koja simbolizira pripadnost međunarodnom pokretu eko-škola.

Rezultat je to, kako kaže, višegodišnjeg zalaganja u čuvanju okoliša škole i rada s djecom, ponajprije u nastavnom programu o zaštiti okoliša i općenito u svakodnevnom odgajanju učenika.

Da ne bi bilo neke mistifikacije, međunarodni ekološki program može prihvatiti svaka škola u kojoj su svi njezini sudionici voljni odabrati “eko” kao dugoročni način življenja. Škole se jednostavno mogu prijaviti i nakon ispunjavanja određenih kriterija dobivaju povelju o statusu međunarodne eko-škole i zelenu zastavu sa znakom eko-škole. To međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa, a mora se dokazati da se i dalje radi na zadanom programu i osmišljava nove sadržaje.

Nedavno su još dvije zagrebačke škole dobile taj status – osnovne škole A. G. Matoša i Lovre pl. Matačića. Te su tri škole pripadnice takozvane X. generacije međunarodnih eko-škola, a otprije je u sustavu bilo i desetak ostalih škola.

Poziv svim školama, vrtićima i domovima
Udruga Lijepa naša i Agencija za odgoj i obrazovanje pozivaju osnovne i srednje škole, učeničke domove i dječje vrtiće na sudjelovanje u međunarodnom programu Eko-škole.
Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš utemeljena je 1981. godine pri Vijeću Europe, a cilj joj je promicanje odgoja i obrazovanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja.

Ove se školske godine i škola Antuna Gustava Matoša uključila u međunarodni program eko-škola. Prikupljali su stari papir, skrbili o štednji struje i vode, održavali čistoću škole i školskog okoliša, izrađivali eko-panoe, obilježavali važnije datume iz područja ekologije i zaštite okoliša, kao što su Dan kruha, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dani jabuka, Međunarodni dan zaštite ozona, Međunarodni dan zaštite životinja…

– Izvješena zelena zastava bit će veliko priznanje svim učenicima i djelatnicima naše škole. Iako već dugo u našoj školi provodimo ekološke programe i promičemo ekološku svijest kod učenika i djelatnika, sad smo sve naše ekološke aktivnosti dokumentirali i javno pokazali – kaže nam ravnatelj Antonio Jurčev.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here